Čínská tajná podpora Rusku: Komponenty vojenských dronů podporují válku na Ukrajině

Nedávná zpráva Institutu Roberta Lansinga (RLI) odhaluje, že čínské společnosti dodávají komponenty pro ruské vojenské drony, což vyvolává obavy z role Pekingu při prodlužování války na Ukrajině. Dodavatelské řetězce pomáhají Moskvě udržovat výrobu UAV a pokračovat ve vojenských operacích, což zpochybňuje čínskou proklamovanou neutralitu. Tato dynamika naznačuje, že Čína může mít strategické zájmy na udržení pozornosti Západu při zachování partnerství s Ruskem.

Zatímco Čína oficiálně vyzývá k míru, její nepřímá podpora Ruska prostřednictvím komponentů dronů vykresluje jiný obrázek. Tato podpora zahrnuje tok zboží dvojího užití – dílů s civilními i vojenskými aplikacemi – navzdory čínským vývozním omezením. Tyto vývozy vyvolávají otázky, jak důsledně Čína prosazuje své zákazy a zda neutrální postoj Pekingu není spíše diplomatickou rétorikou než realitou.

Jedním z klíčových hráčů v ruské výrobě dronů je SITEM, ruská společnost, která od roku 2019 zajišťuje specializované zboží od čínských dodavatelů. Jejich dovoz, včetně motorů pro drony a sledovacího zařízení, obešel sankce s pomocí třetích zemí. Spolupráce čínských firem jako GUANGZHOU DUPRE EXPORT & TRADING CO LTD a HMK TRADING COMPANY LTD se sankcionovanými ruskými subjekty dále komplikuje zapojení Číny do konfliktu.

Toto partnerství naznačuje, že akce Číny jsou součástí širší geopolitické strategie, která má čelit západnímu vlivu a zároveň se vyhnout přímé konfrontaci. Dodávkou kritických komponent do Ruska Čína posiluje své vazby s Moskvou a prosazuje se jako hráč ve vyvíjející se globální mocenské rovnováze.

Zdroj: Polskie Nowiny

  Lipavský jednal ve Washingtonu s Blinkenem, který ocenil českou podporu Ukrajiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com