Tajné dokumenty se našly také v domě bývalého amerického viceprezidenta Pence

Evan Vucci

V domě bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pence se minulý týden našlo zhruba deset utajovaných vládních dokumentů, uvedla v úterý zpravodajská televize CNN s odvoláním na zdroje seznámené s případem. Tajné dokumenty, které přitom vrcholní politici po skončení v úřadu musí odevzdat Národnímu archivu, se dříve našly také u bývalého Pencova šéfa prezidenta Donalda Trumpa a u současné hlavy státu a zároveň bývalého viceprezidenta Joea Bidena.

Nález tajných materiálů v domě Pence v Indianě podle agentury Reuters v dopise Národnímu archivu potvrdil i právník politika. Dokumenty si v domě vyzvedli agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Co přesně v nich bylo ani jaký byl stupeň jejich utajení, média zatím neuvedla.

Pence se podle svého právníka rozhodl nechat prověřit dokumenty ve svém domě, když média informovala o tajných materiálech nalezených u Bidena. Objevil se přitom „malý počet dokumentů, které by mohly obsahovat citlivé nebo utajované informace“. Loni přitom třiašedesátiletý politik na dotaz novináře, jestli si z Bílého domu odnesl tajné dokumenty, odvětil, že ne.

Je to už několikátý případ z poslední doby, kdy se v domech či kancelářích špičkových politiků našly utajené dokumenty.

Potíže má také Biden

Nejsledovanější je případ materiálů nalezených v domě Bidena ve Wilmingtonu ve státu Delaware a v jeho bývalé kanceláři ve Washingtonu. Dokumenty jsou z doby jeho úřadování v Senátu a ve funkci viceprezidenta. Případem ze zabývá zvláštní vyšetřovatel Robert Hur, kterého nedávno jmenoval americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.

Kvůli neodevzdání dokumentů Národnímu archivu teď osmdesátiletý politik čelí kritice republikánů, zvlášť když v minulosti za podobnou záležitost jako nezodpovědného označil exprezidenta Trumpa.

Potíže má i Trump

Trump také čelí zvláštnímu vyšetřování kvůli údajně nesprávnému zacházení se stovkami písemností v Mar-a-Lago na Floridě.

Na rozdíl od úřadující hlavy státu se ale on a jeho právníci předání tajných spisů bránili. Vloni v srpnu si tak pro ně FBI musela do Trumpovy rezidence dojít sama.

  Středomoří sužují extrémní vedra. V Tunisku naměřili přes 50 stupňů, Itálie a Španělsko hlásí čtyřicítky

CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com