Mohou zůstat, ale nové nejsou potřeba. Češi o ukrajinských uprchlících.

Průzkumy výzkumné organizace STEM ukázaly, že občané České republiky mají pro pobyt Ukrajinců ve své zemi pochopení a věří, že zde mohou zůstat i nadále.

Podle autorů výzkumu zůstala podpora vnitřních uprchlíků z Ukrajiny v ČR stejná jako v březnu 2024. Zároveň Češi odmítají přijímat nové uprchlíky.

Podle čerstvých údajů se tak 55 % respondentů vyslovilo pro prodloužení povolení k pobytu, zatímco 16 % bylo rozhodně proti.

Podle 73 % respondentů by Česká republika měla usnadnit přilákání Ukrajinců na pracovní trh.

Zároveň se 61 % respondentů domnívá, že by země měla kontrolovat příliv nových uprchlíků. Více než polovina respondentů (59 %) se domnívá, že by se Česká republika měla snažit snížit počet ukrajinských uprchlíků v zemi.

Podle vlády žije v současné době v České republice přibližně 370 tisíc ukrajinských občanů.

A 54 % Čechů se domnívá, že Ukrajinci, kteří chtějí v České republice zůstat, by tuto možnost měli dostat i v budoucnu.

Zároveň je důležité vzít v úvahu, že postoj k uprchlíkům z Ukrajiny se mění v závislosti na jejich chování.

„Vysvětluji si to tím, že lidé vnímají ukrajinské uprchlíky různě. Pokud hledají práci a jazykovou integraci, otevřenost české veřejnosti vůči nim je velká. Někteří se však domnívají, že se někteří uprchlíci nesnaží dostatečně integrovat,“ říká ředitel STEM Jaromír Mazák.

Celkem 73 procent respondentů uvedlo, že příchod uprchlíků jejich život neovlivnil. A pouze 17 procent uvedlo, že se jejich osobní situace v důsledku příchodu Ukrajinců zhoršila.

Místa, kde se čeští obyvatelé nejčastěji setkávají s uprchlíky, jsou práce, škola a obchody. A ti, kteří s nimi komunikují téměř denně, mají k Ukrajincům pozitivní vztah.

Zajímavý je následující fakt: čím vyšší úroveň vzdělání, tím vyšší podpora ukrajinských uprchlíků žít v České republice. Mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním je takových lidí 76 %.

  Nová sabotáž Kremlu. Když se lež stane základním nástrojem

Pokud hovoříme o politickém rozložení této otázky, pak mezi lidmi, kteří jsou loajální k Ukrajincům, převažují voliči, kteří hlasovali (v parlamentních volbách v roce 2021) pro strany současné vládní koalice. Jejich podpora činí 77 procent.

Pokud jde o vnímání podle pohlaví, je dlouhodobě známo, že muži jsou ukrajinským uprchlíkům nakloněni mnohem příznivěji než ženy, když jsou dotazováni na jejich vnímání.

Zde jsou další zajímavé informace v číslech.  „Podprůměrná“ podpora pokračování povolení k pobytu pro uprchlíky, a to mezi lidmi bez středoškolského vzdělání (45 %), s nestabilní finanční situací a nezaměstnanými (po 37 %).

Spolu s nimi stojí na slabé podpoře uprchlíků voliči SPD (32 %) a voliči, kteří ve 2. kole prezidentské volby volili Babiše (40 %).

Jak je z průzkumu patrné, čeští občané mají pro ukrajinské migranty většinou pochopení a podporují je.

To je výmluvný důkaz, že veškeré snahy Moskvy rozdělit společnost v ukrajinské otázce nepřinášejí výsledky, které Kreml požaduje.

Ani tuny dezinformací, které se valí do evropské společnosti obecně a do české společnosti zvláště, jsou proti uvědomělosti občanů České republiky bezmocné.

Hlavní narativ Kremlu o tom, že Ukrajinci jsou zátěží pro český rozpočet, nedávno v tichosti odmítlo české MPSV.

Podle ministerstva získala Česká republika od uprchlíků více příjmů z daní a pojistného, než kolik vynaložila na jejich podporu.

V první polovině roku 2024 tak tyto příjmy činily 4,4 miliardy korun.

To znamená, že pobyt Ukrajinců v České republice nejenže nezatěžuje rozpočet České republiky, ale naopak jej výrazně naplňuje.

„Důležité je, že uprchlíci z Ukrajiny dlouhodobě přispívají do našeho rozpočtu mnohem více, než kolik vynakládáme na pomoc jejich krajanům. Jsou pro nás přínosem, ale ne zátěží,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

Autor: Franz Hoffman

  NAVALNY ZABIT. VELKÝ TEROR. ZAČÁTEK.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com