Bartoš předpokládá, že Piráti ve vládě skončí

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš předpokládá, že Piráti ve vládě skončí, když jim z vlády „vykopli“ předsedu. Řekl to dnes večer v rozhovoru pro Českou televizi. Kromě Bartoše zastupují v kabinetu nejmenší vládní stranu ještě ministr zahraničí Jan Lipavský a legislativy Michal Šalomoun. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes oznámil, že chce v nejbližší době požádat prezidenta Petra Pavla o odvolání Bartoše kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Ve středu bude Bartoš jednat s Vítem Rakušanem, šéfem hnutím STAN, s nímž Piráti vytvořili koalici ve sněmovních volbách v roce 2021 a poté společný kabinet s koalicí Spolu tvořenou ODS, lidovci a TOP 09.

Vyjádření Fialy a dalších lídrů Spolu, že nikdo Piráty z vlády nevyhazuje, jen chtějí vyměnit ministra odpovědného za digitalizaci, označil za alibistické. Fiala se s ním ráno sešel a aniž mu cokoliv naznačil, po poledni mu po telefonu oznámil, že má jako ministr skončit. Podle Bartoše jednal pod silným tlakem mateřské ODS, pro niž nedávné krajské volby taky nedopadly podle očekávání, soudí.

Piráti jsou na odchodu z vlády, Fiala je návrhem odvolat Bartoše podrazil, tvrdí

Vládní koalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů v současném složení po dnešku zřejmě končí. Premiér Petr Fiala (ODS) hodinu po poledni nečekaně oznámil, že navrhne prezidentu Petru Pavlovi ke konci září odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. O několik hodin později Piráti označili toto rozhodnutí premiéra za podraz, porušení koaliční smlouvy a vyhazov z vlády, po němž už nechtějí dál v kabinetu pokračovat. Jakým způsobem ukončí vládní angažmá, však zatím neřekli. Bartoš o tom bude jednat s hnutím STAN, s nímž ve sněmovních volbách Piráti kandidovali, i s dalšími koaličními stranami. Piráti na tiskové konferenci řekli, že ODS jednala pod tlakem oligarchů a kmotrů a koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) začala cestu ke společné vládě s opozičním hnutím ANO expremiéra Andreje Babiše.

  Arenberger: Masivní sekvenování začne od příštího týdne

Fiala svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Od středy bude mít tuto oblast na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). Dodal, že je spokojený s prací dalších dvou pirátských ministrů Jana Lipavského a Michala Šalomouna a své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy. Piráty požádal, aby předložili svého kandidáta na nového ministra pro místní rozvoj, který funkci manažersky zvládne. O svém rozhodnutí, ke němuž definitivně dospěl po dnešní ranní schůzce s Bartošem, informoval předem koaliční partnery i prezidenta. Pavel, který je stejně jako Lipavský na pracovní návštěvě Spojených států, se má vyjádřit navečer.

Bartoš podle premiéra není schopný digitalizaci dotáhnout do konce. „Myslím, že si ani nepřipouští, v jakém reálném stavu ten proces digitalizace stavebního řízení je,“ míní Fiala. Premiér dodal, že Bartošovi opakovaně dával čas na vyřešení situace, ale úspěšný konec je v nedohlednu.

Piráti na odpolední tiskové konferenci označili premiérovo rozhodnutí, které se Bartoš dozvěděl od Fialy po telefonu, za podraz. Podle předsedy poslaneckého klubu Jakuba Michálka nechtějí ve vládě dál pokračovat. „Jakým způsobem ukončíme angažmá ve vládě, je jen technikálie,“ uvedl Michálek. Ministři Šalomoun a Lipavský podle něj budou postupovat ve shodě s klubem. O budoucnosti Pirátů ve vládě chce jednat s koaličními Starosty a jejich předsedou i s lídry celé vládní koalice. Šéf STAN Vít Rakušan na to reagoval slovy, že by Piráti a Starostové jako koalice měli ve vládě zůstat. Netěší ho, že Piráti zvažují odchod z kabinetu.

Michálek na tiskové konferenci řekl, že podle kuloárních informací jednal Fiala pod tlakem ministrů dopravy Kupky, financí Zbyňka Stanjury, hejtmana Martina Kuby a místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (všichni ODS). Ti mu podle Michálka měli hrozit, že pokud Piráty z vlády „nevyhodí“, skončil by on sám. Fiala i další zmínění politici ODS to odmítli, žádná taková schůzka nebyla. Premiér uvedl, že se rozhodl sám po setkání s Bartošem, který podle něj není schopen zjednat nápravu. „Proto jsem se rozhodl jednat rychle a neprodlužovat krizi. Radost z toho nemám,“ dodal.

  Petříček: Prioritou předsednictví v EU bude mj. její rozšíření

Server Novinky.cz s odkazem na zdroj z úřadu vlády napsal, že předehrou odvolání bylo minulé jednání vlády, kde ministři dostali zprávu o digitálním stavebním řízení. „Bylo v ní, že je to ještě větší průšvih, než se říkalo. Že k jeho řešení bude potřeba spousta peněz a několik měsíců,“ cituje server svůj zdroj. V úterý Fiala čekal seznam kroků, jak bude situaci řešit, místo toho Bartoš přišel s požadavky Pirátů na fungování koalice a problémy stavebního řízení bagatelizoval. Server SeznamZprávy napsal, že zásadní roli v odvolání Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj sehrál dokument, který se měl šéfovi kabinetu pokusit popsat, v jakém faktickém stavu je digitální stavební řízení spuštěné v červenci.

Piráti budou žádat přesun jednání o rozpočtu, který má vláda projednávat ve středu. Stále jsme součástí koalice, uvedl Bartoš. Poslankyně Olga Richterová uvedla, že Piráti nepřistoupí na takové „šaškárny“ a premiér je má odvolat všechny. Slabý premiér podlehl kmotrům, dodala. I ona dala odvolání do souvislosti s klientelismem a tlakem proti digitalizovanému stavebnímu řízení.

Bartoš se dnes s Fialou ráno sešel a po jednání novinářům řekl, že se na koaliční smlouvě a vládním angažmá Pirátů nic nemění. V neděli oznámil, že končí v čele České pirátské strany kvůli neúspěšným víkendovým volbám do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu, znovu kandidovat nehodlá. Nové vedení si strana zvolí 9. listopadu. V krajských volbách získali Piráti o uplynulém víkendu jen tři zastupitele, dosud jich měli téměř stovku.

Odvolání Bartoše bylo překvapením i pro koaliční partnery. Rakušan uvedl, že je zodpovědností premiéra, aby po překvapivém kroku zajistil stabilitu koalice. Šéfka koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ČTK napsala, že přestože byla Bartošovi nabízena pomoc, situace s digitalizací stavebního řízení se výrazně nezlepšila. Odvolání považuje za logický krok. Piráty z vlády podle lidoveckého předsedy a vicepremiéra Mariana Jurečky nikdo nevyhazuje.

  Ve středu přibylo 9446 nakažených, méně než v úterý i před týdnem

Opozice žádala Bartošův konec kvůli problematickému stavebnímu řízení už dříve. První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček ale za šílené označil to, že k tomu premiér přistoupil až po fiasku Pirátů ve volbách a následné Bartošově rezignaci z čela strany. Babiš dnes ČTK napsal, že problémem vlády nejsou Piráti, ale slabý premiér Fiala. Podle hnutí SPD premiér zjistil, že digitalizace stavebního řízení je v troskách a nelze ji v nejbližší době spustit, nese ale také odpovědnost za koaliční partnery.

Piráti mají ve dvousetčlenné Sněmovně čtyři poslance, vládní koalice by udržela většinu i bez jejich hlasů.

Také politology návrh premiéra na Bartošovo odvolání překvapil. Končící šéf Pirátů byl oslabený po rezignaci na funkci předsedy strany a premiér podle nich možná chtěl ukázat svou ráznost a reakci na krajské volby. Pirátům může dát premiérův krok uvěřitelnou záminku pro odchod z vlády, uvedl ředitel Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Petr Jüptner.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com