Na Staroměstském náměstí se rozzářil vánoční smrk, otevřely se i trhy

Na Staroměstském náměstí se dnes v 16:30 rozzářil vánoční smrk původem z Českolipska. Již během dne na náměstí bylo mnoho lidí a v době, kdy se strom rozsvítil, bylo zcela plné návštěvníků a turistů. Smrk osvítilo osm kilometrů světelných kabelů a nabízí každou hodinu světelnou animaci na hudbu z filmu Tři oříšky pro Popelku. Strom ozdobilo 350 vánočních koulí v červené, žluté a zlaté barvě a 60 vánočních hvězd, které vytiskla 3D tiskárna z recyklovatelného plastu. Generálka rozsvícení stromu se uskutečnila již v pátek.

V okamžiku rozsvícení stromu bylo na Staroměstském náměstí a v přilehlých uličkách i přes trvalé sněžení tolik lidí, že téměř nebylo možné procházet. Plné byly podle zpravodaje ČTK na místě vesměs i restaurace a bary v okolí náměstí. O poznání méně lidí bylo na Václavském náměstí.

Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze se tak otevřely lidem. „Kulturní program poprvé nabídne i Václavské náměstí. Dva největší vánoční trhy v hlavním městě budou fungovat do 6. ledna příštího roku. Návštěvníci se vedle občerstvení a prodejních stánků mohou těšit na animace s motivy z filmu Tři oříšky pro Popelku,“ uvedli zástupci společnosti Taiko, která trhy již poosmnácté organizuje.

Program na obou prostranstvích tradičně nabídne folklorní i dětské soubory z Česka i ze zahraničí. Zahrnuje také taneční vystoupení a charitativní akce, oslavu Mikuláše a festival adventní a vánoční hudby. Na Staroměstském náměstí budou o víkendech od 11:00 dílny, ve kterých si děti budou moci vyrobit vánoční přání nebo drobné dárky. Organizátoři letos posílí úklidovou četu, na trzích budou pracovníci oblečení v bílých kombinézách se žlutou vestou.

Na Staroměstském náměstí je 81 prodejních míst a na Václavském 27, což je o něco více než loni. Pro Václavské náměstí nechali organizátoři trhů vyrobit zcela nové prodejní stánky, pro Staroměstské náměstí všechny stánky prošly opravou. Obchodníci v nich nabídnou především vánoční výrobky, třeba ozdoby a jiné dekorace. Za svařené víno lidé zaplatí 90 korun a za klobásu 150 Kč. Ve stáncích bude možné platit kartou.

  Pavel: ČR má tlačit na letošní zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do EU

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com