Česko bude hlasem Izraele v Evropě, řekl Fiala na akci na podporu Izraelců

Česko bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) hlasem Izraele v Evropě. Fiala to řekl na shromáždění na podporu Izraele na Staroměstském náměstí v Praze. Na akci pořádané Federací židovských obcí se po 16:00 sešly stovky lidí. Shromáždění má podle federace vyjádřit solidaritu s Izraelci po říjnovém útoku palestinského hnutí Hamás a také upozornit na celosvětový nárůst antisemitismu. Na demonstraci na podporu Palestinců se večer sešlo zhruba 200 lidí na pražském Václavském náměstí.

Radikální hnutí Hamás zaskočilo 7. října Izrael masivním útokem z palestinského Pásma Gazy na jih Izraele, kde podle tamních úřadů pozabíjelo na 1400 lidí, většinou civilistů, a přes 220 jich odvleklo do pásma. „To, co se odehrálo 7. října, pro to se těžko hledají slova,“ prohlásil dnes český premiér. Byla to podle něj brutalita bez hranic a útok na lidskost.

„Izrael nezbytně potřebuje přátele,“ řekl Fiala. Česko je podle něj jedním z nich a bude pro Izraelce jejich hlasem v Evropě. Premiér uvedl, že to slíbil také izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi při své návštěvě v Tel Avivu minulý týden.

Většina účastníků dorazila s izraelskými vlajkami. Lidé měli také transparenty s fotkami izraelských dětí i dospělých unesených Hamásem. Ke konci shromáždění přišli na Staroměstské náměstí také podporovatelé Palestiny s transparenty upozorňujícími na palestinské oběti konfliktu. Transparent požadující ukončení zabíjení a okupace se na chvíli objevil i na věži Staroměstské radnice.

Přestože účastníci shromáždění pořádaného Federací židovských obcí požadovali, aby policisté skupinu podporující Palestinu z náměstí vykázali, policie jim nevyhověla. Zhruba tři desítky lidí však obestoupila, aby se skupiny nedostaly do konfliktu. Měla připravené i těžkooděnce. Zástupci Palestinců po 17:00 pokojně odešli směrem k Václavskému náměstí. Krátce před tím skončilo i shromáždění na podporu Izraele.

  Prymula by v současné situaci byl pro krátkodobá tvrdá opatření

Na dnešním shromáždění nazvaném Společně pro Izrael vystoupili také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková či vrchní zemský rabín Karol Sidon. Federace židovských obcí chce podle svého vyjádření na webu pietou uctít oběti útoku Hamásu na Izrael. „Stále je více než 230 rukojmích, z toho mnoho dětí a žen, unesených a držených teroristy v pásmu Gazy. Jejich návrat musí být bezpodmínečně umožněn,“ uvedla organizace.

Na Václavském náměstí se dnes od 17:30 má také konat demonstrace a pochod na podporu práv Palestinců a za objektivní zpravodajství k Palestině – Izraeli. Pořádá ji iniciativa Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě. Iniciativa svolala protest proti odvetným krokům v Pásmu Gazy, ke kterým přistoupil Izrael po útocích Hamásu, již minulý týden. Sešly se na ní stovky lidí.

Izrael po útoku radikálů zahájil bombardování Pásma Gazy a následnou pozemní operaci. Úřady v pásmu, kde Hamás vládne, tvrdí, že při odvetných izraelských útocích od té doby zahynulo více než 8500 Palestinců. Izrael prohlásil, že cílem jeho operace je vykořenit Hamás.

Fiala navštívil spolu s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem minulý týden Izrael, aby vyjádřil solidaritu s židovským státem. V Tel Avivu jednal se svým protějškem Netanjahuem.

Zhruba 200 lidí demonstruje v centru Prahy na podporu Palestinců

Zhruba 200 lidí se večer sešlo na pražském Václavském náměstí na demonstraci na podporu Palestinců v konfliktu s Izraelem. Kolem 18:30 vyšli na pochod centrem Prahy. Akci přihlížely asi dvě desítky lidí s izraelskými vlajkami, do konfliktu s podporovateli Palestinců se podle zpravodaje ČTK nedostali.

Demonstraci a pochod na podporu práv Palestinců a za objektivní zpravodajství k Palestině a Izraeli pořádá iniciativa Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě. Účastníci na Václavském náměstí měli palestinské vlajky a transparenty na podporu Palestiny nebo proti izraelskému vojenskému zásahu v Pásmu Gazy. Řečníci v projevech mluvili o tom, že Izrael porušuje lidská práva, když zabíjí civilisty.

  Lékaři z UK: Očkování je jedinou cestou pro návrat k normálu

Po zhruba hodině od počátku demonstrace se její účastníci vydali na pochod směrem ke Staroměstskému náměstí. Cestou skandovali heslo v angličtině vyzývající k osvobození Palestiny (Free Palestine!). Na Staroměstském náměstí se ještě před tím dnes odpoledne sešly stovky lidí na shromáždění na podporu Izraele, na kterém vystoupil i premiér Petr Fiala (ODS). Na této akci pořádané Federací židovských obcí se zase objevila skupina podporovatelů Palestiny, ani tady konflikty nenastaly. Na obě akce dohlížejí policisté.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com