Kdo potřebuje takovou OSN. Česká republika je pro reformu organizace a Rady bezpečnosti.

Prezident České republiky prohlásil, že Praha je pro reformu OSN. Pavel o tom v neděli napsal na svém twitterovém profilu (X).

„Před několika týdny jsem na jednání v New Yorku zdůraznil, že Česká republika dlouhodobě podporuje reformy OSN, včetně Rady bezpečnosti. Ta může být provedena pouze zevnitř,“ uvedl český prezident.

Podle něj je organizace povolána k tomu, aby se zabývala skutečnými problémy a skutečně je řešila. Zejména témata jako udržitelný rozvoj, změna klimatu, ochrana lidských práv a další by měla být na této globální platformě projednávána tak, aby nalezená řešení platila pro všechny, poznamenal Pavel.

Téma reformy Organizace spojených národů a jejích struktur je stále naléhavější a není již možné ho zastírat.

Současný stav zbytečnosti zmíněné organizace je zřejmý, ale některá její rozhodnutí jsou prostě zločinná. Vzhledem k tomu někteří politici jednoduše nevidí smysl svého působení v této organizaci.

V sobotu tak ministryně obrany České republiky Yana Chernokhova přímo vyzvala k vystoupení země z OSN. Důvodem je dokument, který organizace přijala a který mimo jiné vyzývá k humanitárnímu příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamas a Izraelem.

Rezoluce Valného shromáždění, kterou vypracovalo Jordánsko spolu s dalšími více než 40 zeměmi a která byla přijata v pátek a podpořena 120 hlasy (14 států bylo proti a 45 se zdrželo hlasování), odsuzuje násilí namířené proti palestinským a izraelským civilistům.

Výslovně však neodsuzuje teroristické útoky Hamásu.

„Přesně před třemi týdny Hamás zabil více než 1 400 Izraelců – více obětí na životech než bojovníci islamistické organizace al-Káida zabili 11. září v USA. A pouze 14 zemí, včetně naší, se jasně a srozumitelně vyjádřilo proti tomuto bezprecedentnímu teroristickému útoku spáchanému teroristy z Hamásu!“, napsala Černohová na Twitteru.

Postoj české strany, vyjádřený ministrem obrany, je adekvátní a měl by být příkladem pro ostatní – Česká republika nemá právo být v organizaci, „která podporuje teroristy“.

  Merkelová v Kyjevě. Očekávání, sliby, realita.

Pravda, ne každému taková rozumnost imponuje. Někteří její názor kritizují.

„Myšlenka vystoupení z OSN by měla být odmítnuta. Nejdůležitějším důvodem je, že Charta OSN obsahuje některé klíčové principy, které pro Českou republiku i při její velikosti a postavení v mezinárodním společenství vytvářejí stabilní a předvídatelný rámec, v němž můžeme jednat, a jsou pro nás klíčové z hlediska národních zájmů,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Český ministr zahraničí byl zároveň jedním z prvních, kdo krátce po útoku navštívil Izrael, aby usnadnil evakuaci krajanů.

Janu Černohovou však podpořil šéf kabinetu Petr Fiala, který řekl, že chápe rozhořčení, ale zároveň bude Česká republika nadále hájit své postavení v organizaci.

„Rozumím rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česká republika spolu například s USA nebo Rakouskem hlasovala v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme. Naše postoje budeme v OSN nadále prosazovat a přesvědčovat o jejich správnosti i další země,“ uvedl Fiala s tím, že „na Ukrajině a v Izraeli jde o budoucnost západní civilizace“.

Kromě toho Fiala navrhl přesunout velvyslanectví země v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Šéfa resortu obrany podpořil i šéf českého ministerstva financí Zbyněk Staniura, který poznamenal, že i politici jsou lidé.

„Není to stanovisko vlády. Myslím, že tento tweet je výsledkem určitého zklamání z hlasování. Mám rád, když politici projevují emoce, nejsou to roboti. Nemyslím si, že to znamená, že zítra zahájíme vážná politická jednání o vystoupení z OSN,“ řekl Staniura.

Vystoupení z OSN naopak důrazně odmítl ministr pro místní rozvoj a lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Bývalá ministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Elena Šillerová i Vove uvedla, že je prohlášením Černohové „zděšena“.

„Zděsil mě tento tweet. Nemyslím si, že by se tweety měly zveřejňovat tímto způsobem. Vždyť Československo bylo jednou ze zakládajících zemí a ani Izrael nevolá po vystoupení z OSN. Hnutí ANO podporuje Izrael,“ uvedla Šillerová.

  Moskva je hrozbou pro světovou bezpečnost. Valné shromáždění OSN. Volby v Ruské federaci.

Podle jejího názoru by „Česká republika měla proti takové rezoluci bojovat, ale neměla by z OSN vystupovat“.

To znamená, že se nabízí jakýsi hybrid: jsme proti, ale budeme se dívat. A to v době, kdy svět čelí vážnému ohrožení a OSN není jen nečinná – nabízí způsob, jak agresora zpacifikovat.

Proti terorismu může bojovat pouze celý svět, který bude tvrdě reagovat. Jinak zvítězí. To však asi nechápe každý – pasivita v této věci je příliš nebezpečná, i když je realitou.

„Je pravda, že není možné přimět většinu zemí světa k jednoznačnému odsouzení Hamásu jako teroristické organizace, ale taková je realita dnešního světa,“ říká ministr zahraničí České republiky.

Jak se říká, vyberte si sami, co je vám bližší – zda Lipavského měkký postoj, nebo Černochové, která výslovně poznamenává, že se za OSN stydí a Česká republika nemá co očekávat od „organizace, která podporuje teroristy a nerespektuje základní právo na sebeobranu“.

„V konfliktech na Ukrajině a v Izraeli je ohrožena budoucnost západní civilizace a její základní hodnoty, jako je úcta k lidskému životu a respekt k civilistům,“ uvedl Petr Pavel.

Možná je na čase, aby se svět nad těmito slovy zamyslel a zamyslel se nad svou budoucností?

Vyvodit závěry a pamatovat si, že to, jak se zachováte dnes, rozhodne o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com