V ČR se rozvolňují další opatření, více lidí může do bazénů

opocno.cz

V Česku se dnes rozvolní další opatření přijatá proti šíření koronaviru a dotknou se kultury, maloobchodu, fungování restaurací, služeb či bazénů. Zvýší se zejména maximální počet zákazníků v obchodech a službách a účastníků kulturních a jiných hromadných akcí. V klubech a restauracích opět může hrát živá hudba, tančit se zatím dál nesmí. Původně vláda plánovala toto rozvolnění od 1. července, kvůli úpravě testování na dětských táborech, z nichž některé začnou před prázdninami, je však posunula na dnešek.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) by opatření nastavená k dnešku měla zůstat v platnosti delší dobu, při zhoršení epidemie by chtěl reagovat jejich zpřísněním v zasažených regionech. Podle informací na webu ministerstva počty nově nakažených v ČR v mezitýdenním srovnání klesají, mezi regiony jsou ale rozdíly. Podle incidenčního čísla, tedy počtu potvrzených nemocí covid-19 na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, je na tom nejhůře Praha, kde je toto číslo na hodnotě 16. Naopak nejméně se nákaza nyní šíří v Královéhradeckém a Karlovarském kraji s incidenčním číslem jedna.

S dnešním rozvolněním restrikcí nově může být v obchodech přítomen jeden zákazník na deset metrů čtverečních místo dosavadních 15 a opět se mohou konat propagační akce. Kadeřnictví, kosmetické a masážní salony či manikúry už nemusí poskytovat službu v jeden okamžik jen jednomu zákazníkovi a své zákazníky nemusí evidovat. Návštěvníci bazénů a wellness center mohou nově zaplnit 75 procent jejich kapacity místo dosavadních 50 procent.

Zvýšení kapacity se týká i kultury. Dosud platilo, že při kulturních akcích mohlo být 1000 lidí uvnitř a 2000 venku. Nyní se může akcí venku účastnit až 5000 lidí, částečně i na státní. Uvnitř budov nově může být maximálně 2000 návštěvníků, přičemž kapacita může být naplněna maximálně ze 75 procent.

  CVVM: Češi jsou se životem spokojení, nejvíce s osobními vztahy

Ode dneška je možné například také konzumovat v kinech. V muzeích a galeriích může být stejně jako v obchodech jeden návštěvník na deset metrů čtverečních. Skupiny pak mohou bez omezení navštěvovat hrady a zámky, pokud mají negativní testy na koronavirus nebo jsou očkováni proti covidu-19.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com