Výsledky voleb krajských zastupitelů a pěti senátorů už jsou ve Sbírce zákonů

Výsledky letošních krajských voleb, které se konaly minulý pátek a sobotu, byly dnes vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Státní volební komise nechala ve sbírce zveřejnit rovněž výsledky z pěti senátních obvodů, kde si lidé vybrali členy horní parlamentní komory už v prvním kole, které se konalo souběžně s regionálními volbami.

Od středy 25. září do pátku 4. října tak bude možné průběh a výsledky těchto voleb zpochybnit u správních soudů. V případě krajských voleb je třeba podněty adresovat ke správním soudům v krajích, což chce učinit například KSČM v Libereckém kraji, kde jí ke vstupu do zastupitelstva chybělo osm až devět hlasů. V případě senátních voleb se lidé musí obracet na Nejvyšší správní soud. Ve 22 senátních obvodech, kde se o senátorovi rozhodne ve finálových duelech až koncem tohoto týdne, bude ale podněty přijímat až po vyhlášení jejich konečných výsledků, pravděpodobně od 2. do 11. října.

V regionálních volbách získalo nejvíce hlasů i zastupitelských křesel hnutí ANO, které podobně jako před čtyřmi lety zvítězilo v deseti za 13 krajů. Letos nevyhrálo pouze v Libereckém, Jihočeském a Jihomoravském kraji, kde nejlépe uspěly strany vládní koalice.

ANO v regionech posílilo, obsadilo křesla 292 z budoucích 685 krajských zastupitelů, o 114 více než dosud. ODS bude mít 106 místo 99 zastupitelů, Starostové 93 místo 91 a KSČM 32 místo 13. Piráti naopak budou mít pouze tři zastupitele místo dosavadních 99, lidovci 49 místo 53, SPD 32 místo 35 a TOP 09 získala 16 místo 19 zastupitelů.

ANO se prosadilo i v senátních volbách, když poprvé získalo dva senátory už úvodním kole. Jsou jimi Jana Mračková Vildumetzová na Sokolovsku a Martin Bednář v Ostravě. Navíc do finále postoupilo 19 dalších kandidátů tohoto opozičního hnutí. Jejich soupeři budou většinou adepti stran vládní koalice.

  Koronavirus odrazuje lidi od preventivních vyšetření. Včasné odhalení některých chorob je přitom klíčové

Senátorský mandát obhájili letos v prvním kole také diplomat a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer (za TOP 09) v Praze 12, vsetínský starosta a někdejší vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) a dlouholetý bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM). Naopak šest z 23 senátorů, kteří se pokoušeli o znovuzvolení, skončilo už v prvním kole.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com