Nekula chce označit zemědělství a potravinářství za kritickou infrastrukturu

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce zařadit zemědělství a potravinářství mezi prvky kritické infrastruktury. Na dnešním jednání ekonomických ministrů vlády bude také prosazovat co nejvyšší kofinancování mimořádné evropské finanční podpory 270 milionů korun pro nejvíce postižená odvětví. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí resortu Vojtěch Bilý.

„Je důležité, aby například v případě nedostatku plynu byly tyto podniky zásobeny přednostně a nedošlo k omezení produkce potravin. Proto budu chtít o tomto tématu jednat s vládními kolegy,“ uvedl Nekula.

Finanční pomoc pro sektor zemědělství a potravinářství bude prosazovat kvůli rostoucím cenám energií, pohonných hmot nebo hnojiv. Česká republika z EU získala zhruba 270 milionů korun. Pravidla umožňují tuto pomoc navýšit až o 200 procent. Peníze podle Nekuly mají směřovat hlavně na pomoc chovatelům prasat a pěstitelům jablek. Nevyloučil také, že by mohla směřovat k chovatelům drůbeže.

Podle Nekuly je současná situace zemědělců mimořádná a ministerstvo jim chce pomoci podle možností státního rozpočtu. Pomoc by mohli získat také z programů Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Pro ten chce vyjednat navýšení rozpočtu o 500 milionů korun, celkově by tak měl mít rozpočet kolem dvou miliard korun.

Na jednání ekonomických ministrů chce Nekula jednat také o dlouhodobějších tématech. Chce debatovat například o zrušení zdanění provozních dotací pro zemědělce. „Nedává logiku poskytnout zemědělcům podporu a současně část z ní obratem vybrat zpátky ve formě daní. Peníze by mohly zůstat u zemědělců a pomoci jim, současně odstraníme zbytečnou byrokracii,“ doplnil.

ČTK

  Uprchlíci z Ukrajiny mohou od příštího týdne pracovat v ČR bez povolení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com