Havlíček: ANO změnilo přístup k senátním volbám, nemůže je dále podceňovat

Opoziční hnutí ANO změnilo přístup k senátním volbám, nemůže je dále podceňovat, řekl dnes na tiskové konferenci na dotaz ČTK první místopředseda ANO a stínový premiér Karel Havlíček. Jaký zisk mandátů by považoval v druhém kole za úspěch, říct nechtěl. V pátek a v sobotu se rozhodne o 22 zbylých křeslech.

V prvním kole bylo zvoleno pět senátorů, dva mandáty získalo ANO. Uspěli Jana Mračková Vildumetzová na Sokolovsku a Martin Bednář v Ostravě. Navíc do finále postoupilo 19 dalších kandidátů tohoto opozičního hnutí. Jejich soupeři budou většinou adepti stran vládní koalice.

„Otevřeně říkáme, že už si nemůžeme dovolit dále podceňovat volby do Senátu. V minulosti jsme k nim nepřistupovali možná až s takovým odhodláním jako nyní,“ řekl Havlíček. Z horní parlamentní komory se ale podle něj stává automat na podpisy toho, co jí pošle vládní pětikoalice.

„Šance získat z našeho pohledu výrazné množství senátorů tady je. Nebudu teď říkat číslo, protože by to bylo nefér,“ dodal Havlíček.

ANO zřejmě letos minimálně zdvojnásobí celkový počet svých senátorů, jichž mělo dosud pět. Dva senátory získalo poprvé v historii už v prvním volebním kole. Z 19 jeho finalistů má velmi blízko ke zvolení pět, kteří jsou podle analýzy ČTK s ohledem na dosavadní výsledky regionálních voleb favority.

Stejný počet senátorů by pak úspěšně mohla obhájit ODS i Starostové. Vládní strany mají díky duelu zástupců ODS a KDU-ČSL jistý mandát na Svitavsku, na Chomutovsku nejspíš křeslo v Senátu obhájí Přemysl Rabas (za SEN 21) na rozdíl od Piráty podporovaného Marka Hilšera (MHS) v Praze 2. Ve zbývajících pěti z 22 obvodů, kde se bude hlasovat, je poměr sil vyrovnaný.

ČTK

  Jurečka: Zaměstnanec má nárok na neplacené volno na odstranění následků povodní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com