Rusové postříleli 16 vzdávající se ukrajinských vojáků, tvrdí Kyjev

Ukrajinské úřady prověřují informace, že ruští vojáci u Pokrovska na východě země zastřelili 16 vzdávajících se ukrajinských vojáků, oznámila dnes ukrajinská média s odvoláním na vyjádření generálního prokurátora Andrije Kostina a ombudsmana Dmytro Lubince. Odvolávají se také na video kolující po sociálních sítích, které se však kupříkladu server BBC News rozhodl z etických důvodů nezveřejnit.

„Právě jsem obdržel informace o novém ohavném zločinu spáchaném Ruskem na válečných zajatcích,“ uvedl Kostin. Podle něj jde nejen o zjevné porušení válečných pravidel, ale i o dosud největší dosud hlášený případ zastřelení vzdávajících se vojáků na bojové linii. Svědčí o tom, že zprávy o mučení a zabíjení zajatých ukrajinských vojáků nejsou izolovanými incidenty, ale jde o promyšlenou politiku ruského vojenského a politického vedení, usoudil prokurátor. Přislíbil také odhalit a pohnat k odpovědnosti všechny pachatele – od vojáků, kteří zabíjeli, až po ty, kdo jim vydali zločinné rozkazy.

Ombudsman Lubinec připomněl, že podle ženevské konvence se má o ochranu zajatců postarat země, která je zajala. Ale „nelidská země opět porušila mezinárodní humanitární právo a ženevské úmluvy a sklouzla k popravám zajatců v novém měřítku“. Tyto systematické zločiny musí přestat, a proto o ruském počínání informoval OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Případy zabíjení ukrajinských válečných zajatců ruskými okupanty bohužel nejsou žádná vzácnost. V poslední době se v sociálních sítích pravidelně objevují videa zachycující spáchané krutosti, dodal server RBK-Ukrajina. Ukrajinská prokuratura v září informovala, že prošetřuje úmrtí nejméně 73 ukrajinských vojáků v ruském zajetí. Ukrajinské úřady tvrdí, že zdokumentovaly od začátku války na 130.000 válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami.

ČTK

  Ukrajinský útok podle médií zabil desítky ruských vojáků na cvičišti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com