Guterresova riskantní návštěva Ruska: Diplomatická podpora Putinovi na summitu BRICS

S blížícím se summitem BRICS v Kazani zintenzivňuje Vladimir Putin přípravy na to, co by mohlo být klíčovým momentem jeho mezinárodní strategie. Summit, jehož se zúčastní 32 zemí včetně 24 hlav států, poslouží Putinovi jako platforma, na níž bude moci čelit narativu o své rostoucí mezinárodní izolaci. Mezi významnými hosty, kteří se na summitu očekávají, je i generální tajemník OSN António Guterres, jehož účast vyvolává značné obavy.

Navzdory nedostatku veřejných komentářů ze strany úřadu OSN poskytuje Guterresova návštěva – potvrzená Ruskem – Kremlu neocenitelnou diplomatickou výhru. Putin využije summitu k tomu, aby se představil jako vůdce, který je na globální scéně, zejména v zemích globálního Jihu, stále relevantní, a aby prosadil čínsko-brazilský mírový plán, který jde stranou zájmů Ukrajiny.

Guterres riskuje, že této iniciativě dodá důvěru, což by mohlo podkopat mezinárodní snahy pohnat Rusko k odpovědnosti za jeho agresi. Kreml nepochybně využije jeho přítomnosti k posílení svého narativu a bude summit BRICS prezentovat jako symbol odolnosti Ruska a vznikajících protizápadních spojenectví.

Zdroj: Polskie Nowiny

  EU a NATO vyjádřily solidaritu se státy na hranici s Běloruskem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com