Dojemné divadlo v OSN. Rusům se už smějí i Albánci

Drobným zádrhelům čelila ruská mise při OSN, když zpochybnila právo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského hovořit jako první během jednání OSN. Vůči protestům imperialistického agresora se ovšem vymezil i předsedající schůze, albánský premiér Edi Rama. A Rusům z toho nebylo dobře po těle.

Horké chvilky zažíval ve středu ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja, když se pokusil zpochybnit přednostní právo ukrajinského prezidenta Zelenského hovořit jako první. Protokoly pro vystoupení státníků prý byly popřeny a Zelenskyj dostal právo vystoupit bez ohledu na zvyklosti OSN.

„Chceme se zeptat, na základě čeho navrhujete dát prezidentovi Ukrajiny slovo před projevy členů Rady bezpečnosti OSN, kteří jsou zde zastoupeni i na úrovni hlav států a vlád,“ řekl Putinův mezinárodní poskok Něbenzja podle webu televize Kanal 24.

Podle jeho mínění privilegium pro Zelenského poskvrní albánské předsednictví, což by bylo možno označit za výhrůžku. S tou ovšem nepochodil u ostatních členů rady, a zejména narazil na stanovisko předsedajícího schůze, premiéra Albánie Ediho Ramy.

Rama zpochybnil ruský názor. Podle něj rozhodně nešlo o „speciální operaci“, když Zelenskyj promluvil jako první. „Zastavte válku na Ukrajině, a pan Zelenskyj mluvit nebude,“ dodal albánský premiér. Podle něj je totiž důležité, aby Rada bezpečnosti OSN slyšela právě ukrajinského prezidenta. „Jste to vy, ne my, kdo podniká určité kroky,“ zdůraznil vůči Rusku Albánec, jak Ukrajinci s potěšením kvitovali.

Nad samotným výsledkem ukrajinské zahraniční mise však aktuálně visí mnoho otazníků. Do jisté míry o tom svědčí i výraz Zelenského v OSN, který na Ukrajině slíbil doručení dalších dalekonosných raket ATACMS již na Vánoce.

Ani nový ministr obrany Umerov neodjížděl z pravidelného setkání na německé základně Ramstein s příslibem dodávek raket Taurus. Poslední zásilku tanků Leopard 1 Ukrajinci nepřijali, vzhledem k tomu, že byly opotřebeny za hranici použití. Ani výhled na zvolení nového amerického prezidenta Trumpa jim mnoho nadějí neskýtá. Brazilský prezident se před bilaterálním setkáním se svým ukrajinským protějškem omluvil, stejně jako ten polský. Toho prvního prý bolely nohy. Ruská propaganda tyto události jistě dostatečně vytěží.

  USA na Ukrajině budují síť senzorů pro případ jaderného útoku

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com