Armáda USA létá nad Gazou s drony ve snaze najít rukojmí

Nad Pásmem Gazy létají americké bezpilotní letouny, které armáda Spojených států nasadila ve snaze pomoci najít a osvobodit rukojmí zadržované palestinským radikálním hnutím Hamás. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obrany. Mezi rukojmími, které Hamás odvlekl v říjnu při svém útoku na jih Izraele, jsou také lidé s americkými pasy.

„Na podporu snah o vysvobození rukojmích provádí Spojené státy lety nevyzbrojených dronů nad Gazou a poskytují rady a asistenci našim izraelským partnerům,“ citovala agentura AFP mluvčího Pentagonu Patricka Rydera. Kolik dronů Američané v této souvislosti nasadili a kdy tato operace začala, nebylo jasné.

Ozbrojenci Hamásu při svém překvapivém útoku 7. října zajali na izraelském území přes 200 lidí včetně mnoha cizinců. Pět z nich včetně dvou žen s americkým občanstvím se v posledních týdnech dostalo na svobodu, několik dalších podle Hamásu zabily izraelské nálety. Washington opakovaně volá po propuštění všech zajatců a nově nabádá Izrael, aby za tím to účelem dojednal pozastavení bojů.

S hledáním rukojmích přímo v Izraeli pomáhají členové amerických speciálních jednotek, informoval v úterý list The New York Times (NYT). Christopher Maier, který v Pentagonu na tyto operace dohlíží, neuvedl, kolik takovýchto vojáků aktuálně v Izraeli působí. Jiné zdroje, které s NYT o věci hovořily pod podmínkou zachování anonymity, nicméně uvedly, že ministerstvo obrany v posledních týdnech vyslalo desítky členů speciálních jednotek, zatímco už 7. října v Izraeli mělo menší tým na dříve naplánovaném výcviku.

ČTK

  Soud poslal bývalou barmskou vůdkyni Su Ťij na čtyři roky do vězení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com