Rusko může rozestavět Dukovany a pak nás vydírat

Jan Sucharda

Vláda ČR připravuje jednu z největších investic za poslední tři desetiletí: výstavbu nového jaderného reaktoru v Dukovanech. Nejméně 160 miliard korun má mnoho problémů. Think tank s evropskou hodnotou odkazuje na materiály bezpečnostní služby a poukazuje zejména na bezpečnostní otázky.

V listopadu vydaný dokument má vcelku jednoznačný název, který výstižně shrnuje obsah dokumentu. Jednosměrný ruský tunel: možné svěření stavby nových jaderných zdrojů Rusku jako největší hrozba pro suverenitu státu v polistopadové historii České republiky.

Podle think tank Evropské hodnoty, přes varování bezpečnostních sil ohledně tohoto kroku, vláda pravděpodobně zahájí kontrakt na výstavbu nového jaderného bloku elektrárny ruskými a čínskými společnostmi. Věří, že jediným způsobem, jak skutečně zajistit bezpečné nabídkové řízení, je vůbec se vyhnout kontaktu s rizikovějšími uchazeči.

Tento 15stránkový dokument popisuje všechna bezpečnostní rizika spojená s plánem výstavby nového jaderného bloku elektrárny. Toto téma je velmi populární. Sněmovna reprezentantů začala diskutovat o přijetí zákonů o zelených budovách. Vládní návrh zákona neřeší bezpečnostní rizika. Například ve Sněmovně reprezentantů řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, projednávaný zákon se nezabývá bezpečnostními otázkami. Havlíček řekl: „Zabývá se pouze ekonomickou a finanční dodávkou nových jaderných zdrojů v České republice, to znamená, že nezahrnuje zadávací řízení ani nic, co s tím souvisí.“

Vystavba zahrnuje mnoho bezpečnostních rizik. Think Tank European Values ​​uvedl několik konkrétních příkladů. Česká republika může být v situaci, kdy ji Rusko může snadno vydírat. „Pokud společnost z nějakého důvodu pozastaví stavbu v pokročilé fázi výstavby, bude to stačit. Česká republika bude na výstavbě závislá z hlediska energetiky a ekonomiky, takže čeští političtí představitelé budou nuceni dělat to, co si Ruská federace myslí pod tlakem Ruské federace.“

Pokud vláda pustí do zakázky i ruské a čínské firmy, hrozí podle think tanku situace, kdy vláda bude obhajovat u spojencům v EU postup, který umožňuje strategickému soupeři ucházet se o strategickou zakázku v ČR, přestože ČR taková zakázka bezpečnostně i energeticky ohrožuje. Česká republika se tak podle think tanku sama vmanévruje do obhájce zájmů Ruské federace nebo Čínské lidové republiky.

  Prezident ČR podpořil Ukrajinu a vyslovil se pro přiměřenost Evropy.

Martin Mach Ondřej

šéfredaktor serveru Ekolist.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com