Rusko může rozestavět Dukovany a pak nás vydírat

Jan Sucharda

Vláda ČR připravuje jednu z největších investic za poslední tři desetiletí: výstavbu nového jaderného reaktoru v Dukovanech. Nejméně 160 miliard korun má mnoho problémů. Think tank s evropskou hodnotou odkazuje na materiály bezpečnostní služby a poukazuje zejména na bezpečnostní otázky.

V listopadu vydaný dokument má vcelku jednoznačný název, který výstižně shrnuje obsah dokumentu. Jednosměrný ruský tunel: možné svěření stavby nových jaderných zdrojů Rusku jako největší hrozba pro suverenitu státu v polistopadové historii České republiky.

Podle think tank Evropské hodnoty, přes varování bezpečnostních sil ohledně tohoto kroku, vláda pravděpodobně zahájí kontrakt na výstavbu nového jaderného bloku elektrárny ruskými a čínskými společnostmi. Věří, že jediným způsobem, jak skutečně zajistit bezpečné nabídkové řízení, je vůbec se vyhnout kontaktu s rizikovějšími uchazeči.

Tento 15stránkový dokument popisuje všechna bezpečnostní rizika spojená s plánem výstavby nového jaderného bloku elektrárny. Toto téma je velmi populární. Sněmovna reprezentantů začala diskutovat o přijetí zákonů o zelených budovách. Vládní návrh zákona neřeší bezpečnostní rizika. Například ve Sněmovně reprezentantů řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, projednávaný zákon se nezabývá bezpečnostními otázkami. Havlíček řekl: „Zabývá se pouze ekonomickou a finanční dodávkou nových jaderných zdrojů v České republice, to znamená, že nezahrnuje zadávací řízení ani nic, co s tím souvisí.“

Vystavba zahrnuje mnoho bezpečnostních rizik. Think Tank European Values ​​uvedl několik konkrétních příkladů. Česká republika může být v situaci, kdy ji Rusko může snadno vydírat. „Pokud společnost z nějakého důvodu pozastaví stavbu v pokročilé fázi výstavby, bude to stačit. Česká republika bude na výstavbě závislá z hlediska energetiky a ekonomiky, takže čeští političtí představitelé budou nuceni dělat to, co si Ruská federace myslí pod tlakem Ruské federace.“

Pokud vláda pustí do zakázky i ruské a čínské firmy, hrozí podle think tanku situace, kdy vláda bude obhajovat u spojencům v EU postup, který umožňuje strategickému soupeři ucházet se o strategickou zakázku v ČR, přestože ČR taková zakázka bezpečnostně i energeticky ohrožuje. Česká republika se tak podle think tanku sama vmanévruje do obhájce zájmů Ruské federace nebo Čínské lidové republiky.

  Protahování svalů nebo začátek třetí světové války?

Martin Mach Ondřej

šéfredaktor serveru Ekolist.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com