Sankce jako záruka bezpečnosti kontinentu. Pokus číslo osm.

ct24.ceskatelevize.cz

Evropská unie bude pokračovat v posilování restriktivních opatření vůči Rusku kvůli válce na Ukrajině. Uvedl to šéf Evropské rady Charles Michel. Tento postoj vyjádřil ve svém dopise vedoucím představitelům 27 zemí EU v předvečer neformálního summitu plánovaného na 6. až 7. října v Praze.

Podle šéfa Evropské rady „válka na Ukrajině nadále zuří“ a státy EU musí být „jednotné a pevné ve své reakci“.

Charles Michel poznamenal, že solidarita zemí EU s Ukrajinou je neotřesitelná a „Evropská unie bude nadále zvyšovat restriktivní opatření, aby zvýšila tlak na Rusko, aby ukončilo válku“.

Dalším aktuálním tématem jednání v Praze bude podle Michela otázka pokračování „poskytování silné ekonomické, vojenské, politické a finanční podpory Ukrajině tak dlouho, jak to bude nutné“.

Kromě toho se podle šéfa Evropské rady během zasedání pozornost jeho účastníků zaměří zejména na energetickou situaci – „jak nejlépe chránit naši kritickou infrastrukturu“.

„Naším hlavním cílem je zajistit bezpečnost dodávek a cenově dostupnou energii pro naše domácnosti a podniky, zejména s příchodem chladné zimy. Vyhodnotíme již přijatá rozhodnutí v tomto ohledu a dáme doporučení ohledně dalších kroků potřebných k zajištění dobře koordinované evropské reakce,“ vysvětlil šéf Evropské rady.

Klíčem k úspěchu při řešení naléhavých problémů je podle Michela konsolidace všech členů EU. „Více než kdy jindy bude klíčem k úspěchu naše schopnost zůstat jednotní a koordinovat naši politickou reakci v duchu solidarity a na obranu našich společných zájmů,“ dodal politik.

Podle řady evropských médií s odkazem na diplomatické zdroje už země EU dosáhly předběžné dohody o novém balíčku sankcí proti Rusku.

Návrh nového balíčku „kousavých“ protiruských sankcí představila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová s příslibem, že „přiměje Kreml platit“ za referenda a anexi území.

  Čína odmítla Rusko. Zvrat v zahraniční politice nebo hra Pekingu.

„Nebudeme akceptovat falešná referenda a jakoukoli anexi Ukrajiny, jsme odhodláni přimět Kreml, aby za tuto eskalaci zaplatil. Dnes navrhujeme nový balíček tvrdých sankcí proti Rusku. Naše odhodlání je neotřesitelné,“ řekl šéf Evropské komise.

Podle jejího názoru předchozí omezení „tvrdě zasáhla Putinův systém“ a „ztížila mu vedení války“. Země EU proto hodlají „zvýšit své úsilí“.

Osmý balíček sankcí podle agentury Reuters zahrnuje nové zákazy dovozu ruských výrobků a také omezení vývozu klíčových technologií používaných v ruských ozbrojených silách. Patří mezi ně letecká technika, elektronické součástky a speciální chemikálie.

„Navrhujeme také zavést další zákazy poskytování služeb EU v Rusku a zakázat občanům EU sedět v řídících orgánech ruských státních podniků,“ dodala Ursula von der Leyenová.

Další důležitá nuance: vzhledem k tomu, že Kreml využívá zisky z prodeje fosilních paliv k financování války, byl připraven právní rámec pro omezení cen ropy, který podle šéfa Evropské komise „pomůže udržet stabilitu světových trhů.“

Kromě toho, jak řekl Josep Borrell, EU chce uvalit sankce na osoby, včetně těch, kteří se „podílejí na organizaci referend“, a také na občany, kteří „obcházejí evropské sankce“.

Připomeňme, že nový sankční balíček se objevil v reakci na „prohlášení Kremlu o částečné mobilizaci“, referenda o vstupu regionů DLR, LLR, Záporoží a Cherson do Ruské federace a „výhrůžky použitím jaderných zbraní“.

To, co Kreml dělá na Ukrajině a kolem ní, se stává nejen nezákonným, je to nehorázné porušení zákonů zákona, univerzálních lidských norem.

Reakce civilizované komunity na necivilizované činy Ruska je předvídatelná a celkem pochopitelná. Soužití na planetě Zemi je možné díky pravidlům vyvinutým lidstvem a přijatým všemi jeho představiteli.

Jsou však tací, kteří tato pravidla ignorují a někdy se je dokonce snaží porušit, čímž porušují celý světový řád. A pak se celý svět sám rozhodne, co je pro něj důležitější.

  Peking chystá velkolepý návrat ke kultu osobnosti

Pokud je na výběr pomyslný a chvilkový klid, který může kdykoliv takový necivilizovaný představitel narušit a dokonce zničit, pak mu (tato společnost) umožňuje (agresorovi) diktovat své podmínky všem.

Existuje však alternativa – jednou provždy se zbavit takového destabilizačního činidla a zaručit tak mír a mírovou budoucnost celému lidstvu.

Hlavní je pochopit a rozpoznat, že agresor je agresor. A nadále jednat aktivně, adekvátně výzvám.

Evropa, stejně jako celý civilizovaný svět, v zásadě z velké části pochopila, s kým mají co do činění tváří v tvář Moskvě. Ale já nechci, aby představitelé Starého světa opustili komfortní zónu.

Někdo z toho sklízí své politické dividendy. Orban, hlavní fanoušek Moskvy v Evropě, tedy tradičně hraje na kremelském poli. Tentokrát také uvedl, že rozhodnutí o sankcích bylo údajně uvaleno na členy EU.

Každý má samozřejmě právo se sám rozhodnout – to je podstata evropské demokracie – svoboda volby. Při jednoduchých rozhodnutích je však důležité nezaspat to hlavní.

To, co se dnes kolem děje, není jen mluvení, ale křik – konejte. Kreml navyšuje sázky a vytahuje je na maximum. Ano, někteří lidé říkají, že je to blaf. Ale i kdyby ano, není čas, aby blafák konečně vysvětlil, kdo je kdo.

Dnes se svět dostal do bodu, kdy nelze odkládat. Sedět stranou, nevšímat si toho, mlčet nebude fungovat.

Toto je bod varu – buď zastavení zahřívání situace, nebo výbuch. A všechny pohltí.

Čas přesvědčování a varování skončil. Agresora zastaví pouze nemožnost Kremlu bojovat. A sankce připravované EU jsou právě tím nástrojem – nevojenským a docela civilizovaným –, který může výrazně ovlivnit rozhodování Moskvy.

Ostatně při vší zdánlivé neomezené moci Ruské federace prostředí kremelského Führera již dostatečně pocítilo účinek sedmi balíčků omezení. Kreml jde ke dnu, sleduje ruskou loď.

  USA a Rusko, co očekávat od rozhovorů?

Evropa je připravena jít k vítězství? – tato otázka není vůbec rétorická. Dnes je konsolidace důležitá pro celý kontinent, pro mírové zítřky pro celý svět.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com