Polský ministr zahraničí Rau formálně podepsal žádost o reparace od Německa

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau podepsal diplomatickou nótu o válečných reparacích, které Varšava žádá od Berlína. Formalizoval tím už dříve vyjádřený požadavek Polska, informovala dnes agentura Reuters. V úterý do Varšavy přijede šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková. Mluvčí polského ministerstva zahraničí uvedl, že s ní chce Rau jednat právě i o reparacích. Německo už dříve opakovaně uvedlo, že tuto otázku považuje za uzavřenou.

Rau na tiskové konferenci podle webu gazeta.pl uvedl, že by Německo mělo zaplatit za materiální a nemateriální ztráty a zajistit plnou rehabilitaci zavražděných aktivistů polské menšiny v předválečné Německé říši. Dohoda by měla podle něj zahrnovat i systémové řešení „uloupených polských kulturních statků a archiválií, vrácení aktiv a pasiv polských státních bank, které byly v letech 1939-1945 uloupeny německým státem“ nebo spolupráci na uctění památky polských obětí druhé světové války.

Polsko oznámilo 1. září, v den 83. výročí začátku druhé světové války, že bude oficiálně žádat po Německu reparace za škody způsobené nacistickou okupací za války. Varšava odhaduje, že škody způsobené tehdejším nacistickým režimem činí 6,2 bilionu zlotých (zhruba 32 bilionů korun).

Asi šest milionů polských občanů, včetně tří milionů polských Židů, za války zahynulo. Varšava byla srovnána se zemí po povstání v roce 1944, během kterého přišlo o život asi 200.000 civilistů.

ČTK

  Bolton v knize píše i o "nejapném" výroku Babiše na summitu NATO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com