Blatný: Nárůst hospitalizací může znamenat pátý stupeň PES

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil to, že při zhoršení počtů lidí s covidem-19 v nemocnicích, bude navrhovat přesun do nejpřísnějšího pátého stupně skóre protiepidemického systému PES. Očekává, že i bez zhoršení situace bude o Vánocích v nemocnicích asi 6000 lidí. Zhoršení by mohlo znamenat až 10.000 hospitalizovaných a kolem 15.000 nových případů denně.

Ve středu bylo poprvé od 11. listopadu pozitivně otestováno více než 8000 lidí. Hospitalizovaných bylo 4609, stav 595 z nich lékaři hodnotí jako těžký.

„Nárůst v nemocnicích je zatím pozvolnější než v populaci,“ řekl ministr. Odborníci většinou udávají týden až dva, než se zvyšující počty nových případů projeví na zhoršení zdravotního stavu, který bude vyžadovat pobyt v nemocnici.

„V žádném případě nemohu vyloučit, že v případě, kdy zaznamenáme počátek tohoto trendu, tak budu navrhovat posun do stupně číslo pět, a ten je v podstatě už velmi přísný,“ dodal.

Od pátku se Česko vrací do čtvrtého stupně rizika, který by měl znamenat podle v listopadu předložené metodiky PES například obnovení nočního zákazu vycházení po 23:00, omezenou výuku ve školách či shromažďování, uzavřené obchody, služby, restaurace, muzea či památky. Obchody a služby ale tentokrát otevřené zůstanou, výjimečně i některé galerie a muzea. Škol se omezení také nedotkne, protože děti do nich jdou v pátek letos naposledy.

Pátý stupeň už by ale podle matice opatření znamenal možnost setkávání jen dvou osob, noční zákaz vycházení už od 21:00, distanční výuku pro všechny typy škol kromě mateřských a obchody by zase mohly prodávat jen potraviny, drogerii nebo další nezbytné potřeby.

Ministr předpokládá, že i bez zhoršení současné situace by kolem Vánoc mělo hospitalizaci potřebovat asi 6000 nakažených. „Počty nových případů stoprocentně porostou o něco víc, protože jsme zahájili masivní testování,“ uvedl Blatný. Díky tomu by se podle něj mělo dařit nakažené zachytávat včas a lidi už před Vánocemi poslat do izolace. „A tím pádem je šance i snížit následně přechod těchto nově zachycených osob do nemocnic. To je principem toho testování, abychom i když bude počet nově diagnostikovaných stoupat, zabránili tomu, že by lidé onemocněli tak vážně, že budou muset jít do nemocnic,“ dodal.

  Pochod ukrajinských matek v Brně upozornil na dětské oběti války

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) teď Česko balancuje mezi zdravím, ekonomikou a svobodou jedince. „Nemůžeme to stavět jenom do roviny, kdy bychom ještě zpřísnili,“ uvedl. Je třeba současně vidět také to, že úplné utlumení ekonomiky bude znamenat „desetitisíce živnostníků a podnikatelů, kteří v tuto chvíli už zdroje nemají, zadlužují se na léta dopředu a hrají o střechu nad hlavou“.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com