Koruna v závěru týdne mírně posílila k euru a oslabila k dolaru

burzovnisvet.cz

Nově zveřejněné statistiky o HDP, průmyslu a stavebnictví stejně jako zápis z předvánočního zasedání bankovní rady České národní banky zahýbaly s korunou jen nepatrně. „Z toho vyplývá, že ekonomický vývoj se podle většiny členů bankovní rady ČNB aktuálně obrací spíš k potřebě méně uvolněné měnové politiky, tedy k růstu úrokových sazeb ve střednědobém horizontu,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

V prvním čtvrtletí letošního roku je podle ní růst sazeb prakticky vyloučený. „I proto si podle nás na výraznější posílení koruny počkáme,“ dodala.

Pozitivní nálada na světových akciových trzích drží pražskou burzu na nejsilnějších úrovních od konce loňského února. Index PX v pátek přidal 2,32 procenta na 1075,43 bodu. Akcie Komerční banky vzrostly téměř o pět procent, vzhůru šly také cenné papíry dalších bank a energetické firmy ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna dnes mírně posílila k euru a oslabila k dolaru.

Index PX stoupl potřetí za sebou a nejsilnějším tempem od poloviny loňského listopadu. Výše než dnes končil den naposledy 21. února. „Pozitivní sentiment na akciových trzích v úvodu roku přetrvává, pražská burza však dnes svým růstem podstatně vyčnívala,“ podotkl makléř Fio banky David Brzek. Za pátečním růstem pražského akciového trhu stojí nákupní zájem napříč hlavními tituly, doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Akcie Komerční banky zdražily o 4,85 procenta na 713 korun. „Kromě technických faktorů mohla za zvýšeným zájmem stát spekulace na postupný růst domácích (úrokových) sazeb, uvedl Brzek. Z dalších bankovních emisí Erste Bank stoupla o 1,55 procenta na 693,60 koruny a Monety Money Bank o 1,56 procenta na 71,40 Kč.

Cenné papíry ČEZ si polepšily o 2,28 procenta na 539 korun, akcie dodavatele antivirových programů Avast vzrostly o 2,97 procenta na 159,60 Kč. „Velmi vysoký zájem o povolení k nákupu osobní zbraně v USA ze závěru roku může být v dalších dnech oporou pro akcie České zbrojovky, které dnes posílily o 1,35 procenta,“ poukázal Brzek. Akcie firmy dnes končily na rovných 300 korunách.

  Vláda svým nařízením stanovila maximální ceny elektřiny a plynu

Během prvního týdne nového roku index PX stoupl o 4,7 procenta na 1075,4 bodů. Nejvíce v uplynulém týdnů posílily akcie společnosti Pilulka. Pokles přitom v týdnu nezaznamenala žádná ze sledovaných akcií. Loni české akcie klesly podle indexu PX o 7,9 procenta, index skončil rok na 1027,1 bodu.

„První týden nového roku se investoři zaměřili na doplňující volby do amerického Senátu, zprávy kolem vakcíny na covid-19 v EU, jednání OPEC+ a nepokoje ve Washingtonu. Spekulace ohledně další fiskální stimulace v zámoří, schválení vakcíny od Moderny v EU a rozhodování OPEC+ dodaly akciím další růstový impulz. Konkrétně pak index S&P 500 vykázal růst o 1,7 procenta. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 vzrostla o tři procenta. Domácí index PX následoval ostatní evropské trhy,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí byly v týdnu akcie společnosti Pilulka, které posílily o 14,5 procenta na 670 korun. „Titul zveřejnil první vybrané údaje od svého vstupu na trh. Představené tržby byly lehce nad odhadem samotné společnosti a potvrzují silný růst on-line tržeb celkově. Je patrné, že obor e-commerce nadále láká nové investory,“ uvedl Vaníček.

Žádná ze sledovaných akcií pak podle něj uplynulý týden nepoklesla. Beze změny se obchodovaly akcie Tatry Mountain Resorts a PFNonwovens. „Na TMR dopadá negativně vývoj pandemie respektive preventivní opatření s ní spojené. PFNonwovens oznámil, že nakonec bude pořádat valnou hromadu, která potvrdí vytěsnění minorit distanční formou na přelomu ledna a února,“ uvedl Vaníček.

Následující týden se podle něj trh zaměří na další vývoj pandemie a zároveň průběh očkování. Na konci týdne pak bude také zahájeno zveřejňování výsledků amerických firem za čtvrté čtvrtletí. „Kromě zahájení výsledkové sezony však půjde o relativně klidný týden, co se významnějších informací týče,“ dodal Vaníček.

  Poslední data o inflaci nevyžadují změnu sazeb, uvedl guvernér ČNB

Kurz české měny:

Předchozí závěrPátek kolem 17:00
Kč/EUR26,2026,16
Kč/USD21,3621,39

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com