Už ne Pod Kaštany, ale Borise Němcova. Náměstí před ruskou ambasádou má nový název

Prostranství před ruským velvyslanectvím v pražské Bubenči má nové jméno – náměstí Borise Němcova. O změně názvu, který byl dosud Pod Kaštany, rozhodla pražská rada a schválili ji zastupitelé, samotný oficiální akt proběhl v den pátého výročí vraždy bývalého ruského vicepremiéra.

Boris Němcov byl v 90. letech vysoce postaveným politikem, členem dvou vlád, v té Černomyrdinově byl dokonce prvním vicepremiérem. Po nástupu prezidenta Vladimira Putina se ale dostal do opozice k vládnoucímu režimu, byl opakovaně zatčen za účast na protestech a krátce i vězněn. Němcovův život ukončily 27. února 2015 výstřely v centru Moskvy.

Nyní se po něm jmenuje pražské náměstí. Petice za změnu názvu, na kterou městská rada reagovala, byla součástí širší iniciativy, v jejímž rámci již byla po Borisi Němcovovi pojmenována náměstí před ruskými velvyslanectvími ve Washingtonu či Kyjevě.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tabulku s novým názvem prostranství odhalil 27. února 2020 – pět let po atentátu – ve tři hodiny odpoledne. Přišli podporovatelé přejmenování i Němcovova dcera.

Promenáda Anny Politkovské

Kromě Borise Němcova se do pražského místopisu v pátek dostane další významná ruská osobnost – novinářka opozičního deníku Novaja gazeta Anna Politkovská, která se zabývala mimo jiné ruským vojenským angažmá v Čečensku a která byla zavražděna v roce 2006.

Jmenovat se po ní bude promenáda u místodržitelského letohrádku ve Stromovce, která navazuje na nově přejmenované Němcovovo náměstí.

Přejmenování vzbudilo kritiku. Kreml vyzval, aby Praha nezapomínala ani na rudoarmějce

Rozhodnutí změnit název náměstí Pod Kaštany čelil kritice, nejdůrazněji se proti kroku pražského vedení vymezil prezident republiky Miloš Zeman. Ten vzkázal po svém mluvčím, že považuje snahu pojmenovat náměstí před ruskou ambasádou po zavražděném Borisi Němcovovi za „klasický projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat a u toho být schován za bukem“.

  Vznikl dokument o integraci ukrajinských školáků, má inspirovat učitele

Bývalý velvyslanec v Rusku a později na Ukrajině Jaroslav Bašta (BOS) hovořil o trendu, „který je zaměřen protirusky s jistou formou rusofobie“, byť připustil, že osobnost jako Boris Němcov by v Praze mohla mít náměstí nebo ulici. Ohradil se však proti tomu, aby šlo o prostranství před ruskou ambasádou.

Krátce před oficiálním aktem reagoval i Kreml. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov řekl agentuře TASS, že rozhodnutí, jak se bude prostranství jmenovat, je „patrně svrchované právo úřadů města“. Zároveň ale vyzval pražské úřady, aby „nezapomínaly na Rudou armádu a rudoarmějce, kteří obětovali život, aby toto město osvobodili od nacistů a fašistů“. Zřejmě tak narážel na snahu Prahy 6 přestěhovat sochu maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády.

Ruská ambasáda, která byla například ve sporu o Koněvův pomník nebo o památník vlasovců plánovaný v Řeporyjích velmi aktivní a které se kvůli novému názvu náměstí mění adresa (nově náměstí Borise Němcova 1), se k dění před svou branou nijak nevyjádřila.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com