Fakultní nemocnice v Brně čelí kybernetickému útoku. Další nemocnice se připravují na nápor pacientů

Fakultní nemocnice Brno čelí kybernetickému útoku, nefungují v ní počítače. Informaci jako první přinesl server iDnes.cz, potvrdil ji i premiér Andrej Babiš (ANO). O situaci ho informoval Jaroslav Šmíd, který nyní řídí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Útok zasáhl i Dětskou nemocnici a porodnici v centru na Obilním trhu. Druhá brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny kvůli útoku na bohunickou FN Brno odložila všechny plánované operace, aby se mohla postarat o pacienty s akutními problémy. Připravují se také městské nemocnice.

Problémy zřejmě začaly už v nočních hodinách a mluvčí nemocnice Pavel Žára řekl, že se situace řeší. Pacienty s aktuními problémy převážejí sanitky do jiných nemocnic v Brně a Jihomoravském kraji. Ve fakultní nemocnici nefungují počítače, kde jsou data pacientů, zaměstnanci stroje nesmí zapínat – a to paralyzuje i ambulance.

Nemocnice také analyzuje vzorky odebrané lidem s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. Podle Žáry shromažďuje odběry asi od 20 lidí denně. Ti ale bez výsledků nezůstanou. „Budeme odběry posílat do Ostravy,“ ozřejmil mluvčí.

Bližší informace k samotnému útoku ale mluvčí Žára zatím nemá – a skoupí jsou i zástupci NÚKIB. „Můžu potvrdit, že máme tu informaci. Jsme na místě a řešíme to. Nic bližšího ale v tuto chvíli nemáme,“ řekl ředitel kabinetu ředitele NÚKIB Robert Kahofer.

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) řekla, že se obě městské nemocnice, a to Úrazová nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří, připravují na přijetí pacientů z fakultní nemocnice, pokud bude jejich převoz potřeba.

Připravena je také Fakultní nemocnice u svaté Anny, která odložila plánované operace. „Posílili jsme, taktéž do odvolání, výrazně služby na vybraných odděleních a klinikách,“ uvedla mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská.

Hackeři už napadli nemocnice v Benešově i Janově

Nejedná se o první hackerský útok na tuzemské zdravotnické zařízení. Počátkem prosince ruský počítačový vir Ryuk ochromil provoz nemocnice v Benešově, když napadl její počítačový systém. Kvůli útoku nešlo spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, plánované operace musela nemocnice zrušit. Provoz obnovila 30. prosince.

  Počet nakažených učitelů a žáků se od 11. září třikrát zvýšil

V červnu před dvěma lety napadl hacker taky počítačovou síť v plicní nemocnici v Janově na Rokycansku. Zašifroval data, nemocnice se k nim několik dnů nemohla dostat. Nemocnice odmítla vyděračské požadavky a data obnovila ze záloh, lékaři se ale několik dní nemohli dostat ke kartám pacientů. 

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com