Fakultní nemocnice v Brně čelí kybernetickému útoku. Další nemocnice se připravují na nápor pacientů

Fakultní nemocnice Brno čelí kybernetickému útoku, nefungují v ní počítače. Informaci jako první přinesl server iDnes.cz, potvrdil ji i premiér Andrej Babiš (ANO). O situaci ho informoval Jaroslav Šmíd, který nyní řídí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Útok zasáhl i Dětskou nemocnici a porodnici v centru na Obilním trhu. Druhá brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny kvůli útoku na bohunickou FN Brno odložila všechny plánované operace, aby se mohla postarat o pacienty s akutními problémy. Připravují se také městské nemocnice.

Problémy zřejmě začaly už v nočních hodinách a mluvčí nemocnice Pavel Žára řekl, že se situace řeší. Pacienty s aktuními problémy převážejí sanitky do jiných nemocnic v Brně a Jihomoravském kraji. Ve fakultní nemocnici nefungují počítače, kde jsou data pacientů, zaměstnanci stroje nesmí zapínat – a to paralyzuje i ambulance.

Nemocnice také analyzuje vzorky odebrané lidem s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. Podle Žáry shromažďuje odběry asi od 20 lidí denně. Ti ale bez výsledků nezůstanou. „Budeme odběry posílat do Ostravy,“ ozřejmil mluvčí.

Bližší informace k samotnému útoku ale mluvčí Žára zatím nemá – a skoupí jsou i zástupci NÚKIB. „Můžu potvrdit, že máme tu informaci. Jsme na místě a řešíme to. Nic bližšího ale v tuto chvíli nemáme,“ řekl ředitel kabinetu ředitele NÚKIB Robert Kahofer.

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) řekla, že se obě městské nemocnice, a to Úrazová nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří, připravují na přijetí pacientů z fakultní nemocnice, pokud bude jejich převoz potřeba.

Připravena je také Fakultní nemocnice u svaté Anny, která odložila plánované operace. „Posílili jsme, taktéž do odvolání, výrazně služby na vybraných odděleních a klinikách,“ uvedla mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská.

Hackeři už napadli nemocnice v Benešově i Janově

Nejedná se o první hackerský útok na tuzemské zdravotnické zařízení. Počátkem prosince ruský počítačový vir Ryuk ochromil provoz nemocnice v Benešově, když napadl její počítačový systém. Kvůli útoku nešlo spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, plánované operace musela nemocnice zrušit. Provoz obnovila 30. prosince.

  Přemluvte babičku, aby se nechala očkovat. Blatný rozjel kampaň za očkování

V červnu před dvěma lety napadl hacker taky počítačovou síť v plicní nemocnici v Janově na Rokycansku. Zašifroval data, nemocnice se k nim několik dnů nemohla dostat. Nemocnice odmítla vyděračské požadavky a data obnovila ze záloh, lékaři se ale několik dní nemohli dostat ke kartám pacientů. 

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com