Kdy se vrátíme k normálnímu životu? Odborníci předpovídají konec pandemie

Kdy se vrátíme k normálnímu životu? Odborníci předpovídají konec pandemie

Začíná být jasné, že problém potrvá měsíce, ne týdny. Jak dlouho přesně? Experti mluví o tom, že epidemie nemoci Covid-19 a s ní spojená každodenní omezení mohou polevit v létě. V červnu až srpnu.

Čínský epidemiolog Čung Nan-šan, který se výrazně podílel na boji s virem SARS v roce 2002, předpovídá, že globální pandemie opadne v červnu. Za předpokladu, že všechny státy a jejich občané budou dodržovat drakonická opatření.

„Doufám, že v Číně můžeme být z nejhoršího venku někdy v dubnu. Stále ale nevíme, co je důvodem, že se nemoc tak rychle a snadno přenáší z člověka na člověka. To je velký problém,“ uvedla třiaosmdesátiletá čínská kapacita v oboru pro agenturu Reuters.

Čínská vláda o víkendu uvedla, že zpětné šetření potvrdilo nákazu koronavirem u jednoho muže již 17. listopadu. Epidemie tedy začala dříve než na začátku prosince, jak dříve úřady uváděly. V únoru Peking izoloval desítky milionů lidí v provincii Chu-pej, odkud se nákaza šířila.

Čína epidemii podcenila

Počet nemocných v Číně v posledních dnech klesá a epidemie je na ústupu, minulý týden si už prezident Si Ťin-pching troufl navštívit město Wu-chan. Tam příběh koronaviru začal rozšířením na tržišti. V neděli Čína ohlásila šestnáct nových nakažených, ale dvanáct z nich onemocnělo v zahraničí.

Čong v rozhovoru připustil, že místní úřady ve městě Wu-chan na začátku roku podcenily situaci. „Místní vláda, místní zdravotnické úřady nesou zodpovědnost za rozšíření viru. Neodvedly dobrou práci,“ tvrdí lékař.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oficiálně v neděli potvrdila, že epicentrem pandemie Covid-19 už není Čína ani jiné země v Asii, ale Evropa. Nejhůře jsou na tom Itálie a Španělsko. První tři případy nákazy koronavirem se v Česku objevily 1. března.

  Praha popřela Moskvě možnost špionáže.

Molekulární biolog a odborník na DNA diagnostiku z Masarykovy univerzity v Brně Omar Šerý řekl televizi DVTV, že očekává zlepšení situace během srpna. Opírá se o závěry nově zveřejněné čínské studie.

„Čínská studie vychází z toho, co se dělo v Číně. Tedy dva a půl měsíce virus kulminuje a pak dva a půl měsíce postupně ubývá. Křivka nám tedy vychází na čtyři až pět měsíců, kdy se budeme s tímto problémem potýkat. Pro nás z toho vyplývá, že zhruba v srpnu bychom si mohli vydechnout a udělat si prázdniny,“ uvedl Šerý.

Pesimistická předpověď

Podle Omara Šerého ale nejde přesně předvídat, co se stane. „Virus mutuje, takže nevím, zda postupně nebude jeho infekčnost nižší. Ale může to být i naopak,“ říká biolog.

Potvrzuje, že děti nákazou příliš ohroženy nejsou, ale šíří ji. „Bezpříznakovými nositeli viru jsou děti a mladí lidé. Děti vylučují virus ve stolici dva až tři týdny po nákaze. Staří lidé jsou nejohroženější skupinou, ale děti jsou přenašeči, i když pro děti samotné, zdá se, ten virus nebezpečný není,“ popsal Šerý.

Britští odborníci mezitím vypracovali zprávu pro Národní zdravotní službu (NHS), která vyznívá pesimisticky. Podle listu The Guardian, který z dokumentu některé části zveřejnil, bude Covid-19 řádit v zemi ještě rok a může se nakazit v nejhorším případě až osmdesát procent Britů.

Spolková kancléřka Angela Merkelová minulý týden řekla, že onemocnět může až šedesát procent Němců. Šéfka německé vlády vycházela z modelu, který sestavili vědci z Ústavu Roberta Kocha pro léčbu a prevenci epidemií v Berlíně.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com