Ukradeno Ruskem. Nervózní reakce Kremlu na spravedlivé rozhodnutí soudu v Nizozemsku

Oficiální zástupkyně Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace Zacharová jako vždy neadekvátně reagovala na spravedlivé rozhodnutí amsterodamského soudu o skythském zlatě a označila jej za „nebezpečný precedens“.

„Verdikt amsterdamského odvolacího soudu vytváří extrémně nebezpečný precedens, který podkopává důvěru mezi muzejními komunitami v různých zemích a zpochybňuje budoucí vyhlídky spolupráce mezi muzei, včetně Ruska a Nizozemska,“ řekla Zacharová.

Podle jejího názoru se soudci řídili „výlučně politickými motivy“ a ignorovali skutečnost, že „skytské zlato je kulturním a historickým dědictvím národů Krymského poloostrova, kde byly tyto artefakty nalezeny a které nikdy neopustili“.

Amsterodamský odvolací soud 26. října rozhodl, že skytské zlato z Krymu patří Ukrajině, což znamená, že by mělo být převedeno do Kyjeva a zůstat tam, dokud se „situace na Krymu nestabilizuje“.

Zároveň se Rusko, jak vyplývá ze soudního rozhodnutí, může proti tomuto rozhodnutí odvolat k Nejvyššímu soudu Nizozemska a do ukončení tohoto procesu nebudou exponáty převezeny na Ukrajinu. Předtím podobné rozhodnutí ohledně skythského zlata učinil v roce 2016 amsterdamský okresní soud.

Ministerstvo kultury Ruské federace oznámilo, že budou pokračovat v boji za navrácení artefaktů na Krym. „Svaz ruských muzeí připomněl, že tyto exponáty kdysi našli archeologové právě na území poloostrova, odkud později skončily v muzeu. Patří právě té kulturní instituci, ve které byly původně vystaveny, “uvedla tisková služba odboru.

Ukrajinská strana zase uvítala toto rozhodnutí nizozemského Themise: ukrajinský prezident Zelenskij to označil za spravedlivé.

„Jsem vděčný soudu za spravedlivé rozhodnutí. Vždy dostaneme své zpět. Nejprve vrátíme skytské zlato a poté Krym, “poznamenal prezident Ukrajiny.

„Scythian Gold“ – sbírka asi 2 tisíc položek z Kyjevského muzea historických pokladů a čtyř krymských muzeí. Mezi exponáty patří zlatá přilba, meč a pochva k němu, malovaný oltář z pohřbu skytského krále Skilura ve skythském mauzoleu v Neapoli v Simferopolu, socha hadí bohyně Skythů a další předměty.

  Vyplatí se více hypotéka, nebo pronájem?

Přibližná odhadovaná pojistná hodnota sbírky je asi 2 miliony EUR.

V roce 2013, ještě před obsazením Krymu Ruskem, byla sbírka zaslána na výstavu „Krym – zlatý ostrov v Černém moři“ do Německa a v roce 2014 byla převezena do muzea Allada Pearsona v Nizozemsku.

Po anexi Krymského poloostrova Moskvou v březnu 2014 Ukrajina deklarovala práva na exponáty.

Zuřivost Kremlu nad verdiktem nizozemského Themise je celkem pochopitelná – Moskva není zvyklá říkat, kdo to je (rozhodnutí amsterdamského soudu vlastně říká, že Rusko je okupant a agresor).

Zajímavá logika mezi obyvateli Kremlu – pokud se Rusko zmocní území suverénního státu – je to z hlediska Ruské federace normální.

A pokud se tento suverénní stát vrátí zády (nebo se alespoň pokusí deklarovat své právo tak učinit), Moskva křičí o bezpráví.

A pokud se budeme bavit o precedentu situace, tak v případě Krymu (jeho anexe Ruskem), tak sama Moskva vytvořila hromadu precedentů.

Rusko jako variantu šílenství navrhlo instalovat desky s nápisem „Ukradené Ukrajinou“ na místě, kde byly dříve uloženy exponáty.

To je jen, zajímalo by mě, jestli se toto pravidlo používá ve vztahu k samotné Ruské federaci, kolik takových nápisů se objeví na rozložení světa?

Na planetě je skutečně mnoho míst, kde je Kreml známý svou „přítomností“. A pak, podle algoritmu navrženého Moskvou, na politickou mapu světa bude možné upřímně a přímo napsat „Ukradené Ruskem“.

Hlavní je, aby svět pochopil, s kým má co do činění, a adekvátně na to reagoval. A rozhodnutí amsterodamského soudu ohledně artefaktů z Krymu svědčí jak o triumfu spravedlnosti, tak o jasné podpoře Evropy Ukrajině a jejím civilizačním aspiracím.

Autor: Franz Hoffman

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com