Německá rozvědka chce posílit pravomoci. Důvodem je financování evropské krajní pravice ze strany Moskvy.

RK/Midjourney

Německý Spolkový úřad pro ochranu ústavy, který funguje jako zpravodajská agentura, vyzval německou vládu, aby mu udělila více pravomocí ke sledování peněžních toků. Důvod je triviální – financování regionálních krajně pravicových stran Kremlem v předvečer voleb do EU.

Podle šéfa agentury Thomase Haldenwanga by agentura ráda získala více pravomocí ke sledování finančních transakcí.

„To by se dotklo všech oblastí bezpečnosti, protože účinnost akcí nátlakových skupin závisí mimo jiné na tom, kolik mají peněz. Ale zejména nás zajímají finanční toky v prostředí pravicových extremistů,“ poznamenal vedoucí představitel.

Výše uvedené téma nabylo na aktuálnosti poté, co bylo oznámeno, že poslanec krajně pravicové strany Alternativa pro Německo obdržel peníze od proruského portálu Hlas Evropy.

„Ostatní zpravodajské služby používají nejmodernější komunikační metody s moderními šifrovacími technologiemi a my bychom měli být schopni pracovat na stejné úrovni jako naši kolegové,“ poznamenal Galdenwang.

Vyjádřil přesvědčení, že zákonodárci musí najít správnou rovnováhu mezi zaručením svobody na jedné straně a bezpečností na straně druhé.

V Německu se objevují i kritici, zejména bývalí úředníci, kteří poukazují na přílišnou byrokratizaci německých bezpečnostních služeb. Důvodem je podle nich totalitní minulost země a z ní vyplývající ostražitost vůči zasahování státu do soukromého života.

Dva bývalí šéfové německé zahraniční rozvědky loni uvedli, že se německý bezpečnostní aparát mění v „bezzubého hlídacího psa s náhubkem a železným řetězem“.

Pozoruhodné je, že Haldenwangovo prohlášení přišlo ve stejný den, kdy byli zatčeni tři Němci za údajné předávání informací o vojenských technologiích čínské tajné službě.

Stalo se tak krátce po cestě německého kancléře Olafa Scholze do Číny.

Vyšetřovatelé zatkli 59letého muže z Bad Homburgu a dvojici z Düsseldorfu kvůli vážnému podezření z „činnosti agenta tajné služby“ a porušení zákona o zahraničním obchodu.

  Bez ruského plynu. Česká republika volí svobodu.

Podle spolkového generálního prokurátora byl 59letý hlavní podezřelý Thomas R. Jacoby v kontaktu se zaměstnancem čínské tajné služby MSS a v Německu získal údaje o „inovativních technologiích, které by mohly být využity pro vojenské účely“. Za tímto účelem si R. Jacoby vyžádal pomoc manželů Gerwig a Iny F., kteří vedli firmu v Düsseldorfu.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že společnost sloužila jako „médium pro kontakty a spolupráci“ mezi německými vědci a výzkumníky.

Podle spolkového státního zastupitelství se informace údajně předané čínskému zpravodajskému důstojníkovi týkaly mimo jiné součástí moderních strojů, které by mohly být použity ve výkonných lodních motorech – například ve válečných lodích.

Kromě toho vyšetřování německých novinářů zjistilo, že Peter Bystron, poslanec Bundestagu za Alternativu pro Německo a kandidát této strany ve volbách do Evropského parlamentu, obdržel peníze od proruské vlivové sítě.

Před měsícem o tom informovali novináři z německého časopisu Spiegel a českého Deníku N, kteří provedli společné vyšetřování.

Podle jejich informací síť, v jejímž centru stál proruský web Hlas Evropy, převedla několik set tisíc eur v šesti zemích EU, zejména v Německu, Francii, Polsku a Nizozemsku.

Zajímavý fakt: část peněz byla předána v hotovosti během schůzek v Praze, část prostřednictvím kryptoměn.

Jako jednoho z příjemců prostředků Spiegel a Deník N jmenují poslance krajně pravicové AdN Petra Bystroně.

Novináři také upozorňují, že na webu Hlas Evropy byly zveřejněny materiály s dalším zástupcem strany, europoslancem Maximilianem Kra.

Kra a Bystroň se navíc už nějakou dobu znají s oligarchou a Putinovým kumpánem Viktorem Medvedčukem, který podle českých zpravodajských služeb stojí za Hlasem Evropy: v roce 2021 ho společně navštívili v Kyjevě.

Podle české civilní kontrarozvědky síť spolupracovala s politiky v Polsku, Maďarsku, Německu, Francii, Belgii a Nizozemsku ve snaze ovlivnit volby do Evropského parlamentu.

  "Nesmíme otupět vůči nelidskému chování." Pavel o ruské agresi.

Jak je vidět, Německo není první, kdo účinně bojuje proti ruským špionům v Evropě.

Krátce před úspěchem Němců bylo oznámeno, že Česká republika odhalila proruskou síť, která připravovala operaci s cílem šířit ruský vliv a podkopávat bezpečnost v Evropě.

V této souvislosti Praha vyhlásila sankce proti dvěma osobám (výše zmíněnému, bývalému ukrajinskému oligarchovi Medvedčukovi – který pracoval pro Kreml a propagandistovi ukrajinského původu Marčevskému).

Sankce ze strany České republiky byly rovněž uvaleny na prokremelský pravicový web Hlas Evropy, který je rovněž zmíněn výše.

Vše výše popsané naznačuje, že „práce“ Kremlu na podkopání Evropy zevnitř nejenže neoslabila, ale získala globální rozměr.

Tváří v tvář odporu ukrajinského lidu, který na samotné Ukrajině podporuje celý civilizovaný svět, se jej Moskva snaží překonat hybridními metodami, zejména metodami informačními a propagandistickými.

Kremelská klinika investuje do své propagandy v civilizovaných zemích pohádkové prostředky. Navíc evropští politici různých úrovní podléhají finančnímu pokušení.

Moskva však zasahuje i běžné občany a vkládá jim do hlavy narativy, které Kreml chce.

Nejdůležitějším poselstvím Kremlu dnes je přestat pomáhat Ukrajině. Moskva dělá vše pro to, aby ovlivnila průměrného Evropana, který by měl následně donutit svou vládu, aby stáhla svou podporu ukrajinskému lidu.

Průměrný Evropan však musí pochopit, že pokud se s tímto stavem smíří, pak se zítra každý z obyvatel Evropy může ocitnout v situaci, kdy se sám bude muset chopit zbraně a bojovat proti agresorovi ve své vlastní zemi, ve svém vlastním městě, bránit se na prahu svého vlastního domu.

Jaká bude Evropa zítra, záleží na vás, páni Evropané, na vašich dnešních rozhodnutích. Přemýšlejte a rozhodujte se správně.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com