Podle jihokorejské rozvědky je Kim Čong-un zdráv a snaží se posílit svou moc

novinky.cz

Podle jihokorejské rozvědky se vůdce Severní Koreje Kim Čong-un těší dobrému zdraví a snaží se posílit loajalitu obyvatel země vůči své osobě. Představitelé tajné služby to řekli při setkání se členy jihokorejského parlamentu, uvedla agentura AP. V posledních měsících analytici zaznamenali, že vůdce KLDR výrazně zhubnul, což některé spekulace přisuzovaly zdravotním problémům. Podle rozvědky však za úbytkem hmotnosti stojí snaha Kim Čong-una zlepšit svou fyzickou kondici.

Na základě analýz fotografií a videí rozvědka usuzuje, že vůdce KLDR zhubnul zhruba o dvacet kilogramlů. Tomu, že Kim netrpí závažnými zdravotními problémy, podle tajné služby nasvědčuje skutečnost, že jeho veřejné aktivity v průběhu roku výrazně vzrostly. Od ledna vystoupil na veřejnosti během 70 dní, což je o 45 procent více než ve stejném období v loňském roce.

Podle jihokorejské rozvědky Kim Čong-un zřejmě čelí nejobtížnějšímu období během svého desetiletého působení v čele KLDR. Země se potýká hlavně s ekonomickými problémy, s omezenými dodávkami léků a dalšího zboží základní spotřeby a s růstem cen. Zahraniční obchod s hlavním partnerem Čínou klesl.

Podle analytiků se Kim snaží na tuto situaci reagovat posílením loajality Severokorejců vůči své osobě. Rozvědka poukázala, že z jednacího sálu vládnoucí strany nechal odstranit portréty svého otce a dědy, kteří řídili zemi před ním. V Severní Koreji se navíc začal používat nový termín „kimčongunismus“, který odkazuje na ideologii současného vůdce.

KLDR dlouhodobě patří k nejuzavřenějším režimům na světě. Získat nezávislé informace o dění v zemi je velmi obtížné a častými zdroji jsou státní severokorejská média, zahraniční rozvědky či severokorejští přeběhlíci.

Autor: ČTK

  U hranice Polska jsou v Bělorusku tisíce migrantů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com