Schillerová: Navrhnu vládě schodek 200 miliard

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) předloží ve vládě návrh rozpočtu s deficitem 200 miliard korun. Počítá s tím, že posílí především nemocenské pojištění a kapitolu vládní rozpočtové rezervy s tím, že vláda by rozhodovala o každém mimořádném výdaji. „My v této chvíli nevíme, jaké náklady budou na celou sérii opatření,“ řekla v rozhovoru pro ČT.

Při sestavování rozpočtu původně vláda počítala se schodkem 40 miliard. Nyní však řeší krizi způsobenou šířením nákazy koronavirem.

Podle Schillerové je pozice Česka velmi dobrá. „Je mnohem lepší než při krizi v roce 2008 a 2009. Stále máme zdravé veřejné finance, jedny z nejzdravějších v Evropě,“ dodala. Počítá s půjčkou na finančních trzích s tím, že Česko určité rezervy má. „Splátky starých dluhů jsou v letošním roce nejnižší od roku 2010,“ zdůraznila.

Ušetřit hodlá mimo jiné na nákupech v resortu obrany, vyjednává předběžně o částce tři miliardy. Schillerová navrhne také částečné snížení výdajů na jízdné o zhruba miliardu a půl. „Dá se předpokládat, že v tomto čtvrtletí se jezdit nebude. Ale zároveň nechceme jít tou politikou, jakou šly vlády za poslední krize, to znamená že se proškrtaly do krize další. Chceme posílit ekonomiku a udržet zaměstnanost.“

Schillerová představila balík, který by chtěla prosadit. Obsahuje mimo jiné kurzarbeit, liberační balíček, úvěry pro malé a střední firmy, náhradu mzdy pro uzavřené provozy nebo ošetřovné.

Ministryně také podpoří odklad záloh podnikatelů na zdravotní a sociální pojištění na půl roku. Při vyúčtování pojištění, které budou muset podnikatelé udělat příští rok, pak chce platbu minimálního pojištění podnikatelům odpustit.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3065562-schillerova-navrhnu-vlade-schodek-200-miliard

  Odbornice: Nález o penzích bude pro "nový" ÚS tím zatím nejdůležitějším

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com