Slovensko má novou vládu. Čaputová jmenovala Matoviče premiérem

Tři týdny po parlamentních volbách má Slovensko novou vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová nejprve jmenovala předsedu hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče premiérem a následně jmenovala i členy jeho kabinetu. Nová vláda bude muset do 30 dnů předstoupit před parlament s programovým prohlášením a požádat poslance o vyslovení důvěry. Koalice má ve sněmovně pohodlnou většinu.

Čtyřčlenná koalice pod vedením OĽaNO nastupuje do úřadu v době šíření koronaviru, kvůli kterému Slovensko již zavedlo řadu omezení a několik velkých firem přerušilo výrobu. Pandemie poznamenala i ceremoniál jmenování členů vlády, kteří měli spolu s Čaputovou ochranné roušky a rukavice.

Jmenování kabinetu se nezúčastnil příští ministr zahraničí Ivan Korčok. Dosavadní velvyslanec ve Spojených státech a dlouholetý diplomat Korčok bude muset po návratu do vlasti nastoupit do dvoutýdenní karantény, která je kvůli koronaviru povinná až na výjimky pro všechny Slováky při návratu z ciziny. Ministerstvo zahraničí dočasně povede vicepremiér a ministr hospodářství Richard Sulík, jehož strana navrhla Korčoka jako šéfa diplomacie.

Podle serveru slovenského deníku SME zástupci koaličních stran, tedy OĽaNO, Za ľudí, Sme rodina a Sloboda a Solidarita, slavnostně podepsali koaliční smluvu. Její obsah ale má být zvěřejněn až v příštím týdnu. Matovič nejprve nabídne všem koaličním poslancům, aby dokument po prostudování podepsali.

Šestačtyřicetiletý Matovič vstoupil do slovenské politiky v roce 2010, kdy se stal poslancem sněmovny a tento mandát vykonával až do jmenování premiérem. Hnutí OĽaNO se ziskem 25 procent hlasů vyhrálo parlamentní volby, které se konaly před třemi týdny.

V předvolební kampani se OĽaNO zejména vymezovalo vůči tehdy nejsilnější vládní straně Smer-sociálna demokracia expremiéra Roberta Fica. Sociální demokraté po volební porážce skončili v opozici.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

  Zelenskyj řekl, že ukrajinští vojáci usilují o osvobození Chersonu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com