Počet nemocných překročil v Česku tisíc. První případy se objevily před třemi týdny

V Česku je v neděli ráno 1047 potvrzených případů nového koronaviru. Z nemoci se již vyléčilo šest lidí, několik pacientů je ale ve velmi vážném stavu. Na pardubickém letišti pak přistál krátce před půlnocí ze soboty na neděli letoun An-124 Ruslan se zdravotnickým materiálem na ochranu proti koronaviru. Z Číny dovezl mimo jiné dva miliony respirátorů nižších tříd a pět milionů roušek. Zhruba o půl hodiny později dosedlo na Letišti Václava Havla letadlo společnosti China Eastern se sedmi miliony roušek.

Obří letadlo Ruslan se vydalo na cestu ve čtvrtek dopoledne z ukrajinského Kyjeva, v pátek naložilo 106 tun nákladu v čínském Šen-čenu. Cestu má v příštím týdnu dvakrát zopakovat.

Kromě respirátorů a roušek letadlo přivezlo 200 tisíc rychlotestů, 120 tisíc ochranných obleků a 80 tisíc brýlí. Materiál míří do distribučních center v jednotlivých krajích. Část bude směřovat i do páteřní sítě nemocnic a záchranné službě.

Změna distribuce obranných pomůcek

Vláda se chystá od pondělí změnit model distribuce ochranných pomůcek. Ministerstvo zdravotnictví bude zásobovat pouze svoje nemocnice, zbytek bude proudit do krajů přes ministerstvo vnitra.

Podle Babiše bude nový systém efektivnější. Změnu zdůvodnil tím, že ministerstvo zdravotnictví nyní bude mít hlavní roli v boji proti koronaviru a musí připravit nemocnice. Vláda také chystá projekt s armádou, který chce podle Babiše představit příští týden.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zase na pondělním jednání vlády navrhne v novele zákona o státním rozpočtu kvůli ekonomickým dopadům šíření koronaviru zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.

Počet případů nového koronaviru je přes tisíc

V sobotu večer bylo v Česku 995 potvrzených případů nového koronaviru. V neděli ráno počet stoupl na 1047.

Zatím se vyléčilo šest osob, poslední dva lidé přibyli v sobotu. Jeden ležel v nemocnici v Ústí nad Labem a šlo o pacienta z první vlny nemocných z Děčínska. V druhém případě šlo o studentku z Ekvádoru, která byla hospitalizovaná v Nemocnici Na Bulovce v Praze.

  Ženy nebudou muset přidávat ke jménu -ová. Pohlaví v občance zůstane

Testů už bylo provedeno přes patnáct tisíc. Dosud největší denní nárůst zaznamenalo Česko ve čtvrtek, kdy přibylo 205 případů nákazy. Nejvíce infikovaných je v Praze a Středočeském kraji, mezi nakaženými je více mužů než žen.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com