Havlíček: Omezení obchodu a služeb není v rozporu s rozsudkem NSS

Přetrvávající omezení maloobchodního prodeje a poskytování služeb není v rozporu s aktuálním rozhodnutím Nejvyššího správního soudu. Soud se ve svém rozsudku obchodem a službami kromě jedné vedlejší poznámky nezabýval. Poslancům to dnes řekl vicempremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v debatě na téma Konce likvidace českého maloobchodu, kterou vyvolali Piráti.

Nejvyšší správní soud ve čtvrtek oznámil, že zrušil celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které kromě jiného omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. Zásah má několikadenní odklad, vstoupí v platnost čtvrtý den po právní moci soudního rozhodnutí, tedy po jeho doručení aktérům. Vláda dnes dopoledne v reakci na to schválila nové opatření o omezení obchodu, uvedl mluvčí kabinetu.

„Podle našeho názoru trvání omezení maloobchodního prodeje a služeb není v rozporu s rozsudkem soudu,“ řekl Havlíček. Soud se podle něj vyjádřil zejména k omezení hromadných akcí.

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík naopak prohlásil, že vláda jednala nezákonně a soudem zamítnutým opatřením překročila své kompetence, které si podle něj vymyslela. Označil to za krátkozraké a varoval, že to bude stát spoustu peněz na odškodnění. Argument, že není možné otevřít obchody kvůli epidemii, nyní absolutně neobstojí, uvedl.

Chce, aby Sněmovna mimo jiné konstatovala, že současné uzavření maloobchodu je protiprávní a neodpovídá znění pandemického zákona.

„Jsme v situaci, kdy to vypadá, že máme jednou nohou nakročeno k tomu, abychom se z toho téměř dostali,“ řekl Havlíček. „Nezkažme si to, není to o politice, o idelologii,“ poznamenal. Pokud budou čísla klesat ke 100 nakažených na 100.000 obyvatel, vláda by mohla 3. května uvolnit obchody, uvedl.

Autor: ČTK

  V Liberci spadla kabina lanovky na Ještěd, zemřel strojvedoucí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com