Česko hlásí nejméně nových nakažených koronavirem od poloviny března

Počet nakažených koronavirem v České republice stoupl na 5991, v neděli přibylo 89 nových případů. Je to nejnižší nárůst od 17. března, kdy se podle údajů ministerstva zdravotnictví nemoc COVID-19 potvrdila u 67 lidí. O víkendu jsou přírůstky ale obvykle nižší, protože i testů se dělá méně. Dosud zemřelo 139 lidí a 467 lidí se uzdravilo.

Nejvíc nových případů nákazy v uplynulém týdnu bylo ve středu, a to 295. Nejméně v pátek, kdy testy odhalily 163 nově infikovaných. V sobotu počet nově odhalených případů mírně stoupl na 170.

Laboratoře v Česku podle dosavadních údajů provedly přes 128 tisíc testů na přítomnost koronaviru. V neděli to bylo přes tři tisíce, což je nejméně za posledních čtrnáct dní.

Podle trvalého bydliště zůstává nadále nejvíce nakažených v Praze, a to 1435, tedy zhruba čtvrtina ze všech případů v zemi. Následuje Středočeský kraj se 721 případy a Moravskoslezský kraj s 674 případy. Nejméně nakažených je v Jihočeském kraji, podle aktuálních údajů 153. Praha má také největší podíl výskytu nakažených v přepočtu na obyvatele.

Onemocnění COVID-19 bylo v Česku poprvé zaznamenáno 1. března. Na konci téhož měsíce překročil počet lidí s prokázaným koronavirem 3300.

Ušetřeno.cz: Pandemie komplikuje život třem pětinám Čechů

Dopady koronavirové pandemie a souvisejících opatření pociťují téměř tři pětiny Čechů. Pět procent z nich přišlo o práci, u 63 procent má aktuální situace vliv na domácí rozpočet. Vyplývá to z průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz mezi 1837 respondenty.

Kvůli karanténě teď podle průzkumu 26 procent Čechů pracuje z domova na home office. Mnozí zaměstnavatelé museli omezit chod firmy, a tak 22 procent nyní vykonává práci na zkrácený úvazek. Pětina respondentů uvádí, že jako OSVČ nebo drobný podnikatel přichází o zakázky. Desetina oslovených v důsledku uzavření škol a školek zůstává doma s dětmi.

  Případů o 1600 víc než před týdnem, ve vážném stavu 1300 pacientů

Řada firem byla nucena zastavit provoz, jejich zaměstnanci tak mají neplacené volno (devět procent), nebo čerpají dovolenou (osm procent).

„Vedle práce mají vládní opatření proti šíření nákazy vliv také na naše hospodaření s penězi, což potvrdily téměř dvě třetiny účastníků našeho průzkumu. Zatímco jedna třetina popisuje zatím jen mírné dopady, u druhé třetiny zasáhla opatření do domácího rozpočtu velmi citelně,“ uvedl finanční analytik portálu Ušetřeno.cz Daniel Gorol.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com