OPEC a další těžaři sníží produkci ropy o téměř deset milionů barelů denně

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem se dohodli na snížení těžby v květnu a v červnu o 9,7 milionu barelů denně. To představuje zhruba deset procent světových dodávek suroviny. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mexickou ministryni pro energetiku Normu Rocío Nahleovou Garcíaovou. Cílem je reagovat na pokles poptávky v důsledku současné pandemie koronaviru.

Dohodě předcházel týdenní maraton bilaterálních jednání a videokonferencí mezi zástupci států těžících ropu z celého světa, včetně představitelů skupiny OPEC+ a zemí G20. Domluvu blokoval odpor Mexika, které si nakonec vynutilo diplomatické vítězství. Svou těžbu sníží pouze o sto tisíc barelů denně. Podle agentury Bloomberg těžbu o dalších 3,7 milionu barelů sníží Spojené státy, Brazílie a Kanada.

Omezení je stanoveno na dva roky, ale ne stejnou měrou jako po první dva měsíce. Od července do konce roku bude těžba omezena už jen o 7,6 milionu barelů denně, posléze do dubna 2022 o 5,6 milionu barelů, napsala agentura Bloomberg.

Trump: Dohoda zachrání stovky tisíc pracovních míst

Podle šéfa výzkumu trhu komodit ze společnosti Citigroup Eda Morseho jde o bezprecedentní opatření pro bezprecedentní časy. „Bezprecedentní je v dojednávání snížení těžby to, že roli zprostředkovatele mezi Saúdskou Arábií a Ruskem hrály v této nové dohodě (skupiny) OPEC+ Spojené státy,“ dodal.

O uzavření velké ropné dohody informoval na svém Twitteru americký prezident Donald Trump. „V USA zachrání stovky tisíc pracovních míst v energetice. Chtěl bych poděkovat a pogratulovat ruskému prezidentovi a saúdskoarabskému králi Salmánovi. Před chvílí jsem s nimi mluvil z Oválné pracovny. Velká dohoda pro všechny,“ dodal.

Ceny ropy už klesly o téměř 30 procent kvůli koronavirové krizi i boji Ruska a Saúdské Arábie o podíl na trhu. Analytici se obávají, že dokonce ani obrovské snížení těžby ropy dohodnuté OPEC+ nebude stačit ke stabilizaci trhu.

  Rusko oznámilo krácení dodávek zemního plynu na Slovensko o polovinu. To se obává úplného odstřižení

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com