Ceny ropy pokračují v poklesu, Brent se ocitl nejníže od roku 1999

Ceny ropy klesají, dolů je i nadále tlačí zejména negativní dopad koronavirové krize na poptávku po pohonných hmotách. Severomořská ropa Brent se v jednu chvíli propadla pod 16 dolarů za barel, nejníže od června 1999.

Kolem 8:30 SELČ vykazovala cena Brentu pokles o 11,4 procenta na 17,12 dolaru za barel. Předtím sestoupila až na 15,98 dolaru. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela asi 4,5 procenta na 11,05 dolaru za barel.

„Přestože v případě Brentu nehrozí až tak bezprostřední problémy se skladovací kapacitou, sráží surovinu dolů přetrvávající převis nabídky nad poptávkou,“ konstatuje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Ceny ropy už od začátku letošního roku klesly zhruba o 80 procent. Světová ekonomika letos podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) kvůli pandemii způsobené koronavirem směřuje k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Celosvětová poptávka po pohonných hmotách se v důsledku šíření koronaviru podle analytiků propadla asi o třicet procent. Energetické firmy ve Spojených státech, které jsou největším producentem ropy na světě, se potýkají s nedostatkem kapacit pro skladování ropy.

Americký ropný institut API v úterý oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 13,2 milionu na 500 milionů barelů. Ve středu by měl zveřejnit oficiální údaje o vývoji zásob v USA vládní Úřad pro energetické informace (EIA).

„Americký prezident Donald Trump se během včerejška snažil těžaře uklidňovat a nabídl přístup ke strategickým rezervám. Podle slov amerického prezidenta by zde bylo možné uložit až 75 milionů barelů ropy. Zatím však jde pouze o nápad. Jeho případná implementace zůstává nejistá,“ říká Pfeiler.

U americké lehké ropy WTI v případě nyní aktuálního červnového kontraktu nastal během úterý výrazný cenový sestup, stejně jako v pondělí, a aktuálně se obchoduje pod úrovní 11 dolarů za barel. „Investoři se obávají, že by se v půlce května mohla cena kontraktu opět překlopit do záporného teritoria, jako se stalo v pondělí, proto se během úterního dne kontraktu zbavovali,“ vysvětluje Pfeiler.

  Japonsko usiluje o globální regulaci kryptoměn. Mohou ohrozit finanční systém

United States Oil Fund (USO), přes který se realizuje velká část investic s ropou WTI, v uplynulých dnech prodal více než 90 milionů barelů ropy s dodáním v červnu. Zároveň však nakoupil kontrakty na 50 milionů barelů WTI s dodáním v červenci.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com