V Česku se otevírá velká část obchodů i posilovny. Počet uzdravených nadále roste

V pondělí se v Česku otevírají další obchody a služby, kterým vláda v březnu nařídila zavřít kvůli šíření koronaviru. Otevřeno mohou mít obchody do 2,5 tisíce metrů čtverečních, knihovny ale také například fitness centra. Lidé však musí počítat s některými omezeními, v prodejnách oděvů není možné si oblečení vyzkoušet, v posilovnách zase klienti nesmí používat šatny a sprchy. V Česku i nadále roste počet uzdravených pacientů, je jich už 2555, aktuální počet nemocných je 4628.

Zavřená zatím musí zůstat většina obchodů ve velkých obchodních centrech, ale také restaurace, kadeřnictví, kosmetické služby, hotely i další ubytovací zařízení. S jejich otevíráním spolu s památkami, muzei, galeriemi či divadly počítají až další fáze uvolňování od 11. a od 25. května.

Obchody, které se otevírají v pondělí 27. dubna, nesmí být v obchodním centru a musí mít samostatný vchod. V případě, že je obchod větší než 2,5 tisíce metrů čtverečních, mohou ho provozovatelé rozdělit například páskou.

Zboží v karanténě

Vedle zákazu zkoušení oblečení v prodejnách oděvů doporučuje ministerstvo zdravotnictví i zvláštní podmínky pro reklamace. Prodejci by měli nechat veškeré vrácené zboží před jeho dalším nabízením tři dny ležet. Knihovny mohou opět půjčovat vrácené knihy až po dvou dnech.

Některé prodejny se ale na otevření ještě nestihly připravit, zavřené tak zůstávají některé knihovny, například Národní knihovna. S hygienickými požadavky se musely vypořádat i posilovny. Vedle toho, že neotevřou zázemí, musí zajistit po každém klientovi dezinfekci strojů. Omezen je i počet trenérů. Na každých deseti metrech čtverečních plochy může cvičit jenom jeden člověk.

Omezen je i provoz zoologických zahrad. Ty mohou do areálu pustit maximálně 150 lidí na hektar plochy, přístupné navíc mohou být jenom venkovní prostory. Otevírají se i autoškoly, v učebnách však může být jenom pět žáků najednou a ve dvoumetrových rozestupech. V autech pak jenom učitel s jedním žákem, po každé jízdě se musí vůz vydezinfikovat.

  Na kongresu ODS se mluvilo o bývalé vládě, Ukrajině či příštích volbách

Vysoké školy se otevírají i pro studenty nižších ročníků

Od pondělí mohou znovu přijímat klienty i lázně, otevřou ale až začátkem května, dříve nestihnou po vynucené pauze vše připravit. Od pondělí také platí, že na konzultace, klinickou a praktickou výuku a praxi na vysoké škole či do vysokoškolské knihovny mohou začít individuálně chodit i studenti nižších ročníků. Částečně obnovují provoz i sociální služby, zatím po internetu nebo telefonu.

Původní vládní harmonogram umožňoval od pondělí otevřít provozovny do 200 metrů čtverečních. Posilovny a autoškoly byly zahrnuty do vlny od 11. května, zoologické zahrady dokonce až do etapy od 25. května. Poslední omezení obchodu a služeb mělo padnout podle prvotních plánů 8. června.

Na Slovensko nebo do Rakouska možná už od července

Turisté z Česka by mohli už od července začít cestovat do sousedních zemí jako je Slovensko nebo Rakousko. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řek ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) s tím, že rozhodující by byl další vývoj situace v souvislosti s šířením koronaviru. Pokud by byla příznivá, mohlo by to být údajně i dříve.

Od srpna by se pak podle šéfa diplomacie mohly otevřít i další destinace. „V případě nejpoškozenějších států, jako jsou Itálie, Francie, USA, je ještě předčasné mluvit o tom, kdy do nich bude možné cestovat,“ upozornil. Dál nicméně podle něj platí doporučení, že přes uvolňování pravidel by lidé neměli cestovat do zahraničí s výjimkou nutných případů.

Počet nakažených stoupá pomaleji, přibývá uzdravených

V neděli bylo v Česku potvrzeno 52 nových případů nákazy koronavirem, od začátku pandemie se tak v zemi nakazilo dohromady 7404 lidí. Nedělní přírůstek nově nakažených je nejnižší od poloviny března, o víkendu se ale zpravidla provádí méně testů.

  Evropský parlament vyzývá OSN, aby provedla operaci k odblokování ukrajinských přístavů

Naopak přibývá uzdravených lidí, kterých je podle nejčerstvějších informací ministerstva zdravotnictví 2555, aktuálně nemocných tak je 4628. V souvislosti s onemocněním COVID-19 zemřelo v Česku už 221 osob.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com