Výbor europarlamentu vyzval Komisi k zastavení plateb Agrofertu a nulové toleranci

Kontrolní výbor Evropského parlamentu vyzval české úřady k lepší kontrole případného střetu zájmů, ve kterém podle Bruselu je premiér Andrej Babiš (ANO) ve vztahu k Agrofertu, a k nulové toleranci. Poslanci se obrátili i k samotnému Babišovi, který by měl podle nich buď rezignovat, nebo se od Agrofertu lépe odstřihnout, a k Evropské komisi. Ta by měla podle výboru zastavit platby pro Agrofert. Europoslanci se zabývali zprávou z únorové návštěvy skupiny europoslanců v Česku. Proti její činnosti se Babiš ostře ohradil, poslankyni Moniku Hohlmeierovou, která skupinu vedla, označil za „totálně pomatenou“.

Členové výboru Evropského parlamentu se spojili videokonferencí, podle jeho člena a také člena skupiny europoslanců Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) je výsledkem „dvanáct jasných doporučení k Evropské komisi, ale i členským státům, i k České republice“. Doporučení jsou nezávazná.

Europoslanci vyzvali české úřady, aby se údajným střetem zájmů Andreje Babiše zabývali, a jeho samotného, aby odstoupil nebo přestal přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z unijního rozpočtu, pokud se střet zájmů skutečně prokáže.

„Jediný způsob, jakým se vyhnout střetu zájmů, je buď to, že nebude premiérem ČR, nebo se zbaví holdingu. Holding je s ním očividně propojen a on má možnost jej ovlivňovat,“ řekl Zdechovský.

Poslanci také vyzvali Evroskou komisi, aby dokončila auditní zprávu, o jejímž konečném znění se zatím dohaduje Brusel s Prahou. Její text nebyl zatím oficiálně zveřejněn, z informací, která dosud zveřejnila média, ale vyplývá, že auditoři jsou přesvědčeni o tom, že střet zájmů u Babiše existuje – že má na Agorfert, který je vložen do svěřenských fondů, stále vliv. Český premiér to odmítá.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

  Babiš sdílel svědectví lékařky. Kde berete tu drzost, zpražila ho

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com