Policie vyšetřuje natření písmene Z na zeď v Teplicích jako popírání genocidy

idnes.cz

Policie vyšetřuje natření velkého písmene Z na zeď v Teplicích pro podezření ze spáchání přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. ČTK to dnes řekl mluvčí policie Daniel Vítek. Písmeno, které symbolizuje ruskou agresi na Ukrajině, se ve čtvrtek objevilo na zdi natřené v barvách ukrajinské vlajky.

„Prověřování je na počátku a nemusí se jednat o konečnou právní kvalifikaci,“ uvedl Vítek. Zeď lemuje průtah městem ve směru na Dubí. Písmeno Z umisťují v Rusku lidé například na automobily, domy nebo oblečení. Vyjadřují tak podporu ruským silám na Ukrajině.

Policisté mají podle Vítka k dispozici metodiku, jak postupovat ve věcech souvisejících právě s válkou na Ukrajině. „V rámci působnosti Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje evidujeme necelé dvě desítky různých oznámení, které mohou mít souvislost s válkou na Ukrajině. Jedná se například o různé projevy na internetu, posprejování nebo pomalování soch znázorňujících vojáky a další podobná jednání, která by mohla naplňovat skutkovou podstatu trestného činu nebo přestupku,“ uvedl Vítek. Podrobnosti k jednotlivým případům policie sdělovat nebude.

Autor: ČTK

  Zbývá už jen oslava na Karlově mostě, glosoval Vojtěch návrh opozice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com