OSN: Uvnitř Ukrajiny je na útěku 6,5 milionu lidí, zemřelo 816 civilistů

kapital.kz

Na Ukrajině je přibližně 6,5 milionu lidí, kteří opustili své domovy kvůli válce. Kromě toho přes 3,2 milionu uprchlíků opustilo i samotnou Ukrajinu. Informovala o tom dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Podle ní Ukrajina rychle směřuje k podobným úrovním počtu uprchlíků jako Sýrie v době války, která z domovů vyhnala na 13 milionů lidí. Úřad Vysoké komisařky OSN pro lidská práva potvrdil dalších 36 úmrtí civilistů ve válce Ruska proti Ukrajině a jeho bilance civilních obětí po 22 dnech bojů dosáhla 816 mrtvých.

Podle odhadů OSN více než 12 milionů lidí uvázlo na Ukrajině v oblastech zasažených konfliktem nebo nemůže uprchnout kvůli vysokým bezpečnostním rizikům, zničeným mostům a silnicím, kvůli nedostatku zdrojů a také informací o tom, kde je možné najít bezpečné útočiště a ubytování.

Tato zjištění dnes zveřejnil Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA), který údaje IOM označuje jako „dobré znázornění rozměru“ vnitřní migrace na Ukrajině. Takzvaných vnitřních uprchlíků bylo v zemi k dnešku podle těchto statistik 6,48 milionu.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že boje na Ukrajině po ruské invazi z 24. února vyvolaly nejvážnější uprchlickou krizi v Evropě od 2. světové války. Podle těchto odhadů polovina obyvatel Ukrajiny už domov buď opustila, nebo uvázla v zasažených oblastech nebo není schopna odejít. Ukrajina měla před válkou zhruba 44 milionů obyvatel.

Celkový počet lidí, které válka do středy vyhnala z domovů, odhaduje OSN na 9,56 milionu. Dalších 2,2 milionu lidí údajně odchod zvažovalo.

OSN zvýšila na 816 bilanci potvrzených úmrtí civilistů na Ukrajině

Úřad Vysoké komisařky OSN pro lidská práva potvrdil dalších 36 úmrtí civilistů ve válce Ruska proti Ukrajině a jeho bilance civilních obětí po 22 dnech bojů dosáhla 816 mrtvých. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Mezi civilní populací také agentura OSN registruje nejméně 1333 zraněných. Ukrajinské úřady hlásí mrtvých výrazně více.

  "Zatraceně": Židé, kteří přežili holocaust, proklínají Putina z protileteckého krytu. VIDEO

Bilance úmrtí zdokumentovaných OSN vzrostla za poslední dva dny o 90 případů. Skutečné počty zabitých i raněných jsou s největší pravděpodobností mnohem vyšší, protože pracovníkům OSN v terénu trvá často i dny, než se jim podaří ověřit informace o jednotlivých případech. Monitorovací tým mimo jiné podle Reuters není schopen ověřit zprávy z obléhaného města Mariupol, které hlásí přes 2500 civilních obětí.

I dnes z Ukrajiny přicházely informace o dalších mrtvých a zraněných mezi civilisty. V Kyjevě podle záchranářů jeden člověk zemřel a další čtyři utrpěli zranění po dopadu sestřelené ruské rakety. Další dva mrtvé po ruském ostřelování hlásí úřady z východu Ukrajiny. Kromě toho stále nejsou jasné následky úderu na divadlo v Mariupolu, pod kterým se ukrývaly stovky lidí. Z krytu se podle posledních zpráv podařilo zachránit 130 přeživších, ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová ovšem uvedla, že v něm zůstávalo ještě přes 1300 osob.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com