Česko vyhostilo dva ruské diplomaty kvůli kauze s ricinem

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Oznámili to premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ruské velvyslanectví v ČR uvedlo, že považuje vyhoštění dvou diplomatů za nepřátelský krok.

„Z informací a předložených důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnostní informační služby (BIS) jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší Bezpečnostní informační službě smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům,“ popisuje premiér Babiš.

„Způsobil tak kromě zbytečného vytížení našich bezpečnostních složek další komplikaci v česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice,“ doplnil Babiš.

Podle premiéra Česko jako svrchovaný stát nemůže tolerovat podobné akce na svém území. Proto přistoupilo k vypovězení dvou ruských diplomatů. Předseda vlády také poděkoval BIS za výbornou práci, když dokázala případ rychle rozkrýt.

Diplomatické řešení nebylo možné, uvedl Petříček

Podle ministra Petříčka se diplomacie snažila záležitost vyřešit diskrétně a od počátku komunikovala s ruskou stranou. „Diplomatické řešení nebylo nakonec možné. Přístup Ruské federace nám nedává jinou možnost, a to i s vědomím očekávaných recipročních kroků,“ komentuje rozhodnutí o prohlášení diplomatů za persona non grata. V diplomacii je obvyklé, že na vypovězení diplomatů druhý stát reaguje stejně.

„K vyhoštění diplomatických zástupců kteréhokoli státu a jejich prohlášení za osoby nepřijatelné přistupujeme velmi zřídka, ve výjimečných situacích a po velmi zralé úvaze,“ doplňuje ministr.

Ruská ambasáda považuje vyhoštění diplomatů za nepřátelský krok

Ruské velvyslanectví v České republice považuje vyhoštění dvou svých diplomatů za nepřátelský krok, který byl od počátku založen na nepodloženém obviňování v médiích. Podle ambasády to svědčí o nezájmu Prahy normalizovat vztahy mezi zeměmi, které poslední dobou degradovaly, za což dává vinu české straně. Velvyslanectví to uvedlo na Facebooku.

  Soud zrušil nošení respirátorů v obchodech a v hromadné dopravě

„Jedná se o vykonstruovanou provokaci. Tento nepřátelský krok, jenž od počátku byl založen na nepodloženém obviňování v médiích, svědčí o nezájmu Prahy normalizovat rusko-české vztahy, které poslední dobou degradovaly, a to ne naší vinou. Jsme hluboce rozčarováni z takového přístupu českých partnerů, jenž nechává čím dál menší prostor pro konstruktivní dialog,“ uvedla ambasáda.

O příjezdu ruského agenta s jedem ricinem napsal koncem dubna týdeník Respekt. České úřady oficiálně informaci o jedu nepotvrdily. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a také starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) ale dostali ve stejné době policejní ochranu.

Rusko a jeho přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Koněva a Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi.

Novotný zase prosadil v Řeporyjích vznik památníku protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Rusko je považuje za kolaborantskou ozbrojenou formaci vytvořenou nacistickým Německem.

Hřib a Kolář: Ruských diplomatů je v Česku stále příliš mnoho

Primátor Hřib a starosta Prahy 6 Kolář s vyhoštěním dvou ruských diplomatů souhlasí. Ruských diplomatů je ale v Česku stále příliš mnoho, shodli se. „Toto rozhodnutí (vyhostit diplomaty) považuji za správné. Z mého pohledu je v Praze i tak ruských diplomatů více než dost,“ uvedl Hřib. Zároveň poděkoval za práci v uplynulých týdnech BIS i policii.

„Je to dobrá zpráva, ale nikdo neznáme detaily. Řekl bych, že ale jedna vlaštovka jaro ještě nedělá, ruských diplomatů je tady víc než dost. Ve Velké Británii, která je větší než Česká republika, jich je 80, zatímco v Praze 140,“ upozornil Kolář.

Opozice považuje vyhoštění diplomatů za adekvátní reakci

Podle reakcí opozičních politiků je vyhoštění dvou ruských diplomatů adekvátní odpovědí. Chválí také práci Bezpečnostní informační služby. „Oceňuji perfektní a profesionální práci BIS. Bylo by dobré, kdyby si Rusové vyřizovali svoje vlastní věci doma, a ne na ambasádě v České republice,“ uvedl předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

  Rakušan bude s Vondráškem řešit zákroky policie na mítincích Babiše

„Současně chci ocenit i vládu, že k tomuto kroku přistoupila. Krok vlády je adekvátní reakcí a doufám, že to otevírá možnost snížit zastoupení lidí na ruské ambasádě,“ řekl dále Bartošek. Doplnil, že by byl rád, kdyby ředitel BIS Michal Koudelka navštívil jednání sněmovního bezpečnostního výboru a seznámil poslance s důvody vyhoštění.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky se potvrzuje, že ruská ambasáda je pro ČR bezpečnostním rizikem. Poslanci podle něj budou chtít vědět, na základě čeho vláda o vyhoštění diplomatů rozhodla. „Vzhledem k tomu, že to v České republice vyvolalo poměrně dramatickou situaci, tak jsem přesvědčený o tom, že vláda měla reagovat silným gestem. Toto za silné gesto pokládám. Teď jsem zvědav na to, jak bude reagovat Rusko, které nikdy nepřizná chybu, a jsem zvědav, jak vyhodnotí tuhle situaci,“ řekl.

„Jsem rád, že vláda potvrdila, že to byla smyšlená kauza. Nemám žádný dokument o tom, ani ho znát nemohu, že by to byla hra cizích zpravodajských služeb, takže se k tomu nemohu vyjádřit,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. „V zahraniční politice, v diplomatických vztazích platí princip reciprocity. Uvidíme, jaká bude reakce ruské strany,“ dodal.

Podle pirátského poslance Jana Lipavského je česká reakce adekvátní a silná. „Můžeme možná očekávat, že z ruské strany přijde podobná reakce nazpátek, protože oni málokdy uznají chybu,“ uvedl. Česko-ruské vztahy podle Lipavského prochází krizí, komunikace mezi zeměmi je špatná.

„Trochu pozdě, ale přece… . Nějakou dobu už říkám, že by to byl správný krok. Jsem rád, že se česká diplomacie k těmto razantním činům nebojí uchýlit,“ napsal na Twitteru šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová také míní, že by se měl počet pracovníků na ruské ambasádě dále snižovat. „Chci vládu ocenit. Vypovězení dvou zaměstnanců ruského velvyslanectví považuji za správný krok a pevně doufám, že to je jen začátek. Vzhledem k velikosti aparátu ruské ambasády bychom měli pokračovat! Ráda bych zároveň poděkovala BIS. Odvádíte skvělou službu, děkuji za to,“ napsala na Twitteru.

  „Rusko je na kolenou,“ uvedla Pekarová Adamová, varovala ale před únavou z války

Senátor Václav Láska (Senátor 21) na Twitteru uvedl, že na úterním jednání senátního bezpečnostního výboru navrhne, aby vyslovil v tomto kroku vládě a premiéru Babišovi podporu.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com