Babiš mluvil s Netanjahuem o koronaviru i kyberbezpečnosti

Premiér Andrej Babiš (ANO) telefonicky hovořil se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Babiš dnes ráno na twitteru napsal, že spolu mluvili hlavně o koronaviru, dopadech pandemie na ekonomiky obou zemí i o druhé vlně nemoci covid-19. Premiéři podle Babiše hovořili také o „tradičně dobrých vztazích“ obou zemí a spolupráci v řadě oblastí.

Český premiér uvedl, že s Netanjahuem mluvili „hlavně o koronaviru a jeho dopadu na naše ekonomiky, o druhé vlně, mobilních aplikacích, našich tradičně dobrých vztazích a konkrétní spolupráci ve vědě a výzkumu, zdravotnictví, kyberbezpečnosti a vodohospodářství“.

Vztahy mezi Českem a Izraelem koncem května poznamenal článek, ve kterém ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a jeho dva předchůdci v ministerské funkci kritizovali izraelské plány na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Záměr by podle nich byl porušením mezinárodního práva a do budoucna by vyloučil vytvoření samostatného palestinského státu. Článek tehdy kritizoval Babiš, prezident Miloš Zeman i další politici či organizace. Textem se bude 17. června zabývat Sněmovna. Koncem minulého týdne Petříček telefonoval se šéfem izraelské diplomacie Gabim Aškenazim, který přijal jeho pozvání do Prahy. Mluvili také o společném zasedání vlád obou států.

Izrael kvůli růstu případů koronaviru zbrzdil uvolňování, s nímž vláda počítala tento týden. V zemi minulý týden zaznamenali 800 nových případů koronaviru, zatímco v předchozích čtrnácti dnech pouze 300. Izrael začal s uvolňováním v polovině dubna a postupně se mohly znovu otevřít školy, obchody, nákupní centra, pláže a restaurace. Tento týden měla obnovit provoz divadla, kina či železnice. V Česku se v pondělí zmírnila další omezení týkající se hromadných akcí, nošení roušek nebo škol, denně v zemi přibývá méně než 80 nakažených. I čeští politici a epidemiologové ale upozorňují, že je třeba dál pozorně sledovat vývoj nemoci. Místo plošných restrikcí, které na jaře paralyzovaly běžný život a ekonomiku, by v případě zhoršení situace připadala v úvahy spíše omezení v lokálních ohniscích.

  Za hackerství a za lži o teroristech hrozí muži čtyři roky vězení

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com