Zemanův mluvčí přirovnal Vystrčilovu cestu k návštěvě Doněcku

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček přirovnal plánovanou cestu předsedy Senátu Miloše Vytrčila (ODS) na Tchaj-wan k případné návštěvě separatistické Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny. Podle něj není z pohledu mezinárodního práva rozdíl mezi oběma oblastmi. Vystrčilův záměr naopak podpořili místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09) nebo předseda lidoveckého senátorského klubu Petr Šilar.

„Představme si situace: Předseda Senátu oficiálně navštíví Tchaj-wan. Předseda Senátu oficiálně navštíví Doněckou lidovou republiku. Z hlediska mezinárodního práva žádný rozdíl,“ uvedl na twitteru. Česko oficiálně neuznává ani Tchaj-wan, ani separatistické uskupení na východě Ukrajiny. S Tchaj-wanem, který pevninská Čína považuje za vzbouřeneckou provincii, ale Česko udržuje diplomatické vztahy. Tchaj-wan také vystupuje samostatně na mezinárodním poli, například ve sportu.

Vystrčilovi kolegové v Senátu jeho rozhodnutí naopak uvítali. „Jsem rád, že Miloš Vystrčil, předseda Senátu, zůstává pevný ve svém postoji, se kterým přistupuje k zahraniční politice politice ČR a k velmocenským postojům Číny obzvlášť,“ uvedl Šilar.

„Na hodnoty demokracie je třeba dbát a nikdy nerezignovat. Předseda Senátu právě na tiskové konferenci oznámil, že pojede na Tchaj-wan. Senát je svobodná, nezávislá instituce hájící demokracii!,“ uvedl Růžička.

Vystrčila podpořil také předseda ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala. „Jsme suverénní, svobodná země. Žádná ambasáda nesmí předsedovi Senátu přikazovat, co má/nemá dělat, kam smí/nesmí cestovat. Rozhodnutí Miloše Vytrčila jet se zástupci českých firem na Taiwan je v současné situaci správné,“ napsal na twitteru.

Vystrčil dnes oznámil, že na přelomu srpna a září navštíví Tchaj-wan. Cestu plánoval i Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), před jejím uskutečněním ale zemřel.

Zdroj: ČTK

  Dosavadní ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš nastoupí do ČNB

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com