Rakouský plukovník ve výslužbě dostal tři roky za špionáž

Penzionovaný rakouský plukovník byl odsouzen ke třem rokům vězení nepodmíněně za vyzrazení státních tajemství. Jedenasedmdesátiletý muž podle obžaloby v letech 1992 až 2018 předával tajné státní a vojenské informace ruské vojenské rozvědce, za což inkasoval dohromady zhruba 280.000 eur (přes 7,4 milionu korun), informovala dnes agentura APA. Muž ze Salcburku obvinění popíral.

Proces s bývalým důstojníkem rakouské armády začal v březnu a dnes u zemského soudu v Salcburku dospěl k závěru. Obžalovaný prostřednictvím svého obhájce tvrdil, že nevyzradil ani státní, ani vojenská tajemství. Trval na tom, že pouze předával dál informace z veřejně přístupných zdrojů podobně, jako to dělají zahraniční zpravodajové. Připustil, že za své služby dostal 220.000 eur.

Voják ve výslužbě vynášel podle obžaloby informace o zbraňových systémech a úkolech rakouské armády. Informace údajně vyzrazoval během aktivní služby i po jejím skončení. První styky s tehdy ještě sovětskou tajnou službou GRU navázal již v roce 1987. Za svou činnost získal podle odhadu několik stovek tisíc eur. Muži hrozilo za trestný čin vyzrazení státního tajemství až deset let vězení.

O odhalení špióna informovali loni v listopadu veřejnost přímo tehdejší kancléř Sebastian Kurz a ministr obrany Mario Kunasek. Podle nich dostalo Rakousko tip od zahraniční tajné služby. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tehdy obvinění na adresu Ruska odmítl.

Neutrální Rakousko udržuje s Ruskem úzké, až přátelské diplomatické vztahy. Během krize kolem otrávení bývalého ruského agentura Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii například Vídeň jako jedna z mála zemí Evropské unie nevypověděla žádní ruské diplomaty. Ruský prezident Vladimir Putin také loni přijel na svatbu tehdejší rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz

  Policie zatkla na Maltě tři Slováky. Unesli krajana a snažili se z něj dostat peníze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com