Pražská burza po šesti růstech oslabila, koruna si dnes polepšila

Pražská burza dnes po šesti růstových dnech oslabila. Index PX klesl o 1,83 procenta na 945,08 bodu. Nedařilo se většině emisí, nejvíce zlevnily finanční tituly, které v uplynulých dnech zaznamenaly největší přírůstky. Erste Bank přišla o více než čtyři procenta, pojišťovna VIG a Moneta Money Bank oslabily zhruba o 3,5 procenta a Komerční banka o více než dvě procenta. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Výběr krátkodobých zisků zasáhl globální akciové trhy, doplnil Josef Dudek z Fio banky.

Nejztrátovějšími byly dnes rakouské tituly – Erste Bank si pohoršila o 4,33 procenta na 636 Kč a akcie VIG přišly o 3,51 procenta na 523 Kč. Z českých bank si vedla hůře Moneta, jejíž cenné papíry zlevnily o 3,62 procenta na 58,50 Kč. Komerční banka odepsala 2,15 procenta, jedna akcie tak nyní vyjde na 592 korun.

Popáté v řadě oslabily akcie technologické společnosti Avast, dnes klesly o 0,46 procenta na 141,75 Kč. ČEZ zakončil obchodování o 0,3 procenta níže na 498,50 Kč a operátor O2 o 0,46 procenta na 216,50 Kč. Z menších emisí oslabila nejvýrazněji mediální společnost CME, jejíž akcie přišly o 2,58 procenta na 90,80 Kč.

Zisk si dnes připsala pouze likérka Stock, která zdražila o 0,4 procenta na 75,10 Kč. Akcie textilky PFNonwovens a tabákové Philip Morris stagnovaly.

Koruna si dnes polepšila k oběma hlavním světovým měnám

Koruna si dnes polepšila k oběma hlavním světovým měnám. K euru posílila ve srovnání s pondělním závěrem o pět haléřů na 26,53 Kč/EUR. Vůči dolaru česká měna zpevnila o 16 haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,36 Kč/USD.

Koruna dopoledne nejprve oslabila, později ale ztráty smazala. „Výkyv směrem vzhůru byl zaznamenán i u maďarského forintu a polského zlotého, kde však prozatím nedošlo k následné korekci a obě měny dnes skončily na slabších úrovních,“ uvedl analytik Komerční banky Martin Gürtler.

  Itálie a Německo hrozí, že zablokují plán EU zakázat auta se spalovacím motorem

Vývoj na regionálních trzích podle něj souvisel především s pohybem kurzu eura k dolaru, které nejprve oslabilo, ale odpoledne opět posílilo. „Investoři nejspíše netrpělivě vyhlíží, jaké výsledky přinese dnešní jednání ministrů financí Evropské unie, především s ohledem na plán Evropské komise zaměřený na podporu evropské ekonomiky,“ dodal Gürtler.

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová míní, že optimismus z otevírání ekonomik brzy opadne a zvítězí obezřetnost z přicházejících dat, která naznačují, že účet za koronavirus bude výrazný. „Bezpečný dolar bude moci stahovat své ztráty a koruna bude přicházet o zisky z druhé poloviny května,“ uvedla.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 26,58 26,53
Kč/USD 23,52 23,36

 

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com