V západní Evropě se uskuteční další demonstrace proti rasismu

Ve velkých městech na západě Evropy se dnes budou konat další demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí, které vyvolala smrt amerického černocha George Floyda. Protestní akce jsou nahlášené v Londýně, Paříži či Berlíně. Mnohá města se přitom připravila na násilné protesty a ničení veřejného majetku. Například v britské metropoli zabezpečili sochy a pomníky.

V Londýně se měla původně konat demonstrace hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Organizátoři ale akci v Hyde Parku zrušili, neboť se obávali střetu s příznivci krajní pravice. Známý pravicový radikál Tommy Robinson totiž vyzval k ochraně pomníků v centru metropole.

Minulý víkend demonstranti v Londýně posprejovali sochu válečného premiéra Winstona Churchilla. Napsali na ni, že „byl rasista“. Ve městě Bristolu dokonce lidé během demonstrace proti rasismu strhli sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona a vhodili ji do ramene řeky Avony. Tímto činem se inspirovali aktivisté v mnoha evropských zemích a začali ničit pomníky osobností, jejichž názory považují za rasistické.

V Británii jsou nahlášené demonstrace v Edinburghu či Brightonu. Navzdory zrušení akce plánované hnutím Black Lives Matter v Londýně ale místní policie očekává, že i do centra britské metropole přijdou demonstrovat tisíce lidí. Úřady proto nechaly zakrýt řadu pomníků v centru včetně Churchillovy sochy či hrobu neznámého vojína. Ochranné bariéry zahalily například i sochy Nelsona Mandely či Abrahama Lincolna.

Velká protestní akce se dnes bude konat také v Paříži. Místní policie vyzvala majitele obchodů a dalších podniků v centru města, aby zavřeli kvůli očekávaným nepokojům. Zabednit výlohy by měli obchodníci především na trase pochodu mezi náměstím Republiky a Operním náměstím.

Ve Francii demonstrace proti smrti Američana George Floyda oživily hněv nad smrtí Francouze malijského původu Adamy Traorého z roku 2016, který stejně jako Floyd nepřežil policejní zásah. Přesná příčina jeho smrti není dodnes jasná.

  Íránský ministr obrany: Jsme raketová velmoc, národní zájmy budeme tvrdě bránit

Demonstrace se v Evropě konají navzdory výzvám úřadů, aby lidé zůstali kvůli šíření koronaviru SARS-CoV-2 doma. Mnohde dál platí omezení počtu lidí, kteří se mohou protestů zúčastnit.

Například pořadatel demonstrace v Mnichově se pokusil zvrátit omezení kapacity u ústavního soudu. Úspěšný ale nebyl, a tak se dnes bude moci na Tereziánské louce, kde se běžně koná Oktoberfest, sejít jen 1000 lidí. Organizátor žádal, aby mohlo přijít 10.000 lidí. Už minulou sobotu byl ale v Mnichově omezen počet účastníků protestu na 200, přesto jich přišlo 25.000.

V Německu se budou protesty konat opět také ve Stuttgartu, kde je nahlášeno 4000 účastníků, Hamburku či Lipsku. V Berlíně se uskuteční hned několik akcí, na jedné z nich chtějí aktivisté na protest proti rasismu vytvořit lidský řetěz.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com