Rusko označilo dvě osoby za nežádoucí, uvedl český velvyslanec

Velvyslanec České republiky v Moskvě Vítězslav Pivoňka podle agentury TASS sdělil, že byl v pondělí na ruském ministerstvu zahraničí informován o odvetném opatření ruské strany za vyhoštění dvou ruských diplomatů před dvěma týdny z Česka. Tímto krokem je prohlášení dvou lidí za nežádoucí osoby, uvedl ambasador bez upřesnění. Odjet by z Ruska měli nejpozději 17. června.

Pivoňka nicméně rovněž řekl, že konzultace o vztazích mezi Ruskem a Českou republikou se mohou uskutečnit za několik týdnů. Hlavním tématem bude otázka týkající se sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze, napsal TASS.

Česko předminulý týden vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin přivezeným ruským diplomatem do Prahy. Očekává se, že ruská strana odpoví stejným krokem.

Česká ambasáda podle agentury TASS sdělila, že velvyslanec přijede na ministerstvo v pondělí. „Pokud jde o důvod, ministerstvo zahraničí, jak je pravidlem, důvody předvolání nesděluje. My důvody komentovat nejsme schopni,“ řekl agentuře mluvčí ambasády Jan Jindřich.

Česká republika se v pátek 7. června rozhodla vyhostit dva pracovníky ruského kulturního střediska v Praze. Byli jimi Andrej Končakov, který středisko vedl a současně plnil roli vedoucího představitele organizace Rossotrudničestvo v Česku, a Igor Rybakov.

Koncem dubna unikla tajná informace českých tajných služeb do týdeníku Respekt, který napsal, že do Česka přijel do Prahy ruský diplomat s ricinem.

Jed měl být údajně určen českým politikům spojeným s odstraněním sochy maršála Ivana Koněva a přejmenováním náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze k uctění památky zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Cíli měli být pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta Řeporyj Pavel Novotný (ODS).

Babiš: Dopis o útoku ricinem je smyšlený

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou oba vyhoštění pracovníci zároveň autory smyšleného dopisu, kde se psalo o plánovaném útoku ricinem proti českým politikům. „Z důkazů Bezpečnostní informační služby (BIS) jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu ruské federace v Praze,“ prohlásil na začátku června Andrej Babiš.

  Fiala: Summit NATO potvrdil vůli aliance maximálně podpořit Ukrajinu

Jeden z pracovníků ruského velvyslanectví prý smyšlenou informaci o plánovaném útoku zaslal cíleně BIS. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) k situaci dříve uvedl, že se česká strana snažila celou věc řešit diplomatickou cestou, nicméně bezúspěšně.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3119516-ruske-ministerstvo-zahranici-si-predvolalo-ceskeho-velvyslance-chce-jednat-o

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com