Zeman odmítá omluvu Šarapatkovi. Jednu už dostal, říká advokát Hradu

idnes.cz

Advokát prezidenta Miloše Zemana poslal k soudu vyjádření k žalobě, kterou na něj kvůli pomluvě podal bývalý člen rady České televize Zdeněk Šarapatka.

Prezident Miloš Zeman se brání osobní omluvě za pomlouvačný výrok na adresu bývalého člena rady České televize Zdeňka Šarapatky.

Miloš Zeman o něm řekl, že v minulosti byl jako člen sboru poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Bylo to v době, kdy byl Zeman premiérem a Šarapatka jako poradce ve službách vlády působil.

Soudy už přiznaly za Zemanův výrok Šarapatkovi satisfakci, za prezidenta se omluvilo Ministerstvo financí. Poté se obrátilo na Ústavní soudu a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident.

A tak nyní Šarapatka u Okresního soudu v Rakovníku usiluje o omluvu přímo od Miloše Zemana. Jeho advokát Marek Nespala poslal soudu k nové žalobě vyjádření. V dokumentu, s nímž se redakce mohla seznámit, advokát zopakoval, že se Miloš Zeman omluvit Šarapatkovi nechce.

Uvedl také, že by tento spor neměl soud vůbec řešit. Připomíná, že Šarapatka se už omluvy za Zemana dočkal, a to od Ministerstva financí. „Je tedy jednoznačné, že žalobci se dostalo plné satisfakce, a to jak pravomocným rozhodnutím s uloženou povinností zveřejnit omluvu, omluvou zaslanou dopisem, tak i omluvou zveřejněnou ve veřejném internetovém prostoru,“ uvedl Nespala.

Šarapatkův advokát Artur Ostrý naopak odmítá, že by spor měl skončit. „Je to jen slabá narážka na to, že se už situace vyřešila,“ řekl Ostrý.

Šarapatka říká, že podal výpověď sám, Zeman tvrdí, že dal Březinovi pokyn k tomu, aby s ním spolupráci ukončil.

Advokát Ostrý považuje předvolání Březiny za zbytečné. „S ohledem na to, o jakou jde dobu, jaké jsou písemné podklady, které jsou k dispozici a které jsou nezpochybnitelné, nevěřím to, že by to svědectví něco změnilo,“ prohlásil Ostrý.

V samotném úvodu devítistránkového dokumentu pak Nespala předkládá procesní výhradu. Píše, že by spor neměl řešit soud v Rakovníku, ale v Kladně. Zdůvodnil to tím, že Zeman v současné době nejvíce času tráví na zámku v Lánech, kde také přijímá oficiální i soukromé návštěvy.

Dále uvedl, že právě v této obci chce žít i poté, co mu skončí prezidentský mandát. Neboť si tu staví rodinný dům. „V tom případě by měl být místně příslušným soudem Okresní soud v Kladně,“ doplnil Nespala.

Advokát protistrany s tím však nesouhlasí. „Já to beru jako způsob, jak to zkomplikovat, protáhnout, což bude asi strategie druhé strany. Podle předpisu je to Rakovník,“ dodal Artur Ostrý.

Soud v Rakovníku zatím o námitkách Nespaly nerozhodl a ještě nenařídil ani první jednání o podané žalobě.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com