Apple uvedl novinky. Poprvé jeho počítače dostaly čipy ARM

Společnost Apple v pondělí v podvečer zahájila svou pravidelnou každoroční vývojářskou konferenci. Letos byla kvůli pandemii jen virtuální a vedle softwarových novinek se očekávalo i několik hardwarových kusů.

Jen pár minut poté, co v pondělí skončil Večerníček, začala největší vývojářská akce společnosti Apple. Od devatenácti hodin tak všichni zájemci o novinky společnosti Apple mohou zjistit, co firma chystá na následující měsíce.

Vývojářská konference se zkratkou WWDC (Worldwide Developers Conference) většinou ukazuje novinky v operačních systémech (macOS, iOS či nově iPadOS) a dalším softwaru, včetně různých služeb. Ale vždy zbude místo i na novinky v oblasti hardwarového vybavení. Loni byl takto představenvelice drahý a výkonný počítač Mac Pro a nový displej Pro Display XDR.

I letos se podle některých spekulacíočekávalo, že se objeví nový počítač. Nejvíce se hovořilo o 24″ all-in-one iMacu, který by mohl vedle řady jiných novinek vůbec poprvé nabídnout úsporné procesory na bázi architektury ARM. Bude to již několikáté přepřahání. To předchozí ohlásil ještě Steve Jobs v roce 2005, když oznámil přechod z PowerPC vyráběných IBM k Intelu. Ještě před tím počítače Apple používaly procesory od Motoroly.

Zapojení čipů ARM do ekosystému počítačů od Applu by nemuselo být příliš násilné. Vývojáři s ním nyní již pracují v mobilních zařízeních iPhone a především iPad, který loni dostal vlastní operační systém, jež ho má přiblížit právě k funkcionalitě počítačů.

Spekulovalo se také, že se objeví i nový 13,3″ MacBook Pro, který by také mohl obsahovat ARM čip vyráběný 5nm technologií. Napovídal by tomu obrázek, který Apple spojil s pozvánkou na konferenci.

Také se hovořilo o představení systému AirTags, což je tracker, který nějakým způsobem připevníte k předmětům a můžete sledovat jejich polohu. Podle některých zvěstí měl být představen již loni, ale nakonec z toho sešlo.

  Novým ředitelem České pošty bude dosavadní pověřený šéf Miroslav Štěpán

Mezi novinkami v oblasti softwaru se očekávolo především oficiální představení operačních systémů s číslem 14, tedy iOS 14, iPad OS 14 a tvOS 14. Nechyběl však také macOS 10.16. Ten měl nést označení jako Big Sur, což je také označení pobřežní oblasti v Kalifornii.

Nový macOS

Nový čip si ale vyžádá řadu změn. Ty má zaštítit připravovaný operační systém macOS s označením Ben Sur, který se má objevit na podzim. Právě jej Apple připravil na to, že na něm poběží aplikace optimalizovaní pro nový procesor.

Aby byla změna jasnější, firma předělala řadu věcí – od designu řady prvků až po ovládání. Například Panel nabídek je v novém OS vyšší a průsvitnější a text reaguje na barvy obrázku na ploše. Předělány byly i ikony aplikací do jednotného tvaru, aby lépe odpovídaly novému vzhledu.

Nový vzhled čeká na uživatele u postranních panelů aplikací, má umožnit lepší orientaci a hledání potřebných věcí. Má se tím usnadnit sledování doručené pošty, organizace fotografií, poznámek a dalších.

Velká změna nastala v oznamovacím centru (Notification Center). To shromažďuje všechna oznámení a widgety do jediného sloupce. Oznámení jsou automaticky tříděna podle nejnovějších a mohou být seskupena podle vlákna nebo aplikace. Widgetům lze přitom nastavit různé velikosti.

Změny doznaly i systémové zvuky, které však vycházejí z těch původních, takže znějí povědomě.

Další změny jsou zabudovány přímo do aplikací v čele s prohlížečem Safari, komunikátorem Messeges a Mapami.

Jednoduchý přechod?

Apple se na konferenci dušoval, že přeprogramování aplikací pro nový procesor bude poměrně jednoduché. Bude se těžit především z toho, že má procesor mnoho společného s modely Axx a AxxX, které pohánějí mobily a tablety Applu. Aplikace z iOS a iPadOS tak budou fungovat v oknech i na macOS.

K migraci aplikací společnost připravila několik nástrojů, a pokud bude třeba spustit aplikace napsané pro Intel, zapojí se „překladač“ Rosetta 2, který automaticky převede instrukce. Na druhou stranu vývoj macOS pro Intel není ukončen a pokračuje.

  Pražská burza posílila, koruna k euru oslabila

Virtualizace zase umožní spustit linuxové programy.

Snadnost přechodu Apple demonstroval na tom, že jeho aplikace již v novém systému nativně poběží na čipu A12Z Bionic, a spolu s nimi i Office nebo některé produkty Adobe.

A kdy se novýc strojů dočká běžný uživatel? Do konce roku má být uveden první stroj ARM čipem, zda to bude tento neno třeba upravený A13, či dokonce A14, není známo.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com