USA zachytily podle Pompea náklad íránských zbraní směřující do Jemenu

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes oznámil, že USA společně se svými partnery v regionu zachytily na konci června loď, jež vezla íránské zbraně šíitským povstalcům v Jemenu. Šéf americké diplomacie proto znovu vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby prodloužila zbrojní embargo na Írán, které má vypršet v říjnu, napsala agentura Reuters.

„Nikdo vážně nemůže věřit tomu, že by Írán používal zbraně, které dostává, pro mírové účely,“ řekl Pompeo, který se již delší dobu snaží přesvědčit RB OSN k prodloužení zbraňového embarga, které zavedla dohoda o omezení íránského jaderného programu mezi Teheránem a světovými mocnostmi z roku 2015, od níž však Spojené státy v roce 2018 odstoupily. Rusko a Čína, jež mají v radě právo veta, však již dříve naznačily, že s návrhem USA nesouhlasí.

„Írán nedodržuje zbrojní embargo OSN, které má vypršet za méně než čtyři měsíce,“ řekl Pompeo po oznámení, že USA společně s blíže nespecifikovanou partnerskou zemí zadržely 28. června loď, jež údajně vezla 200 nábojů do granátometů, 21 střel země-vzduch, 1700 útočných pušek, několik protitankových střel a další „pokročilé zbraně a střely“. Zásilka podle USA mířila do rukou Husíů, kteří od roku 2015 bojují proti jemenské vládě podporované koalicí států vedené Saúdskou Arábií.

Pompeo rovněž poznamenal, že zpráva generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese z minulého týdne došla k závěru, že rovněž zbraně zabavené americkou armádou loni v listopadu a letos v únoru byly „íránského původu“. Teherán na zprávu reagoval vyjádřením, že obsahovala závažné chyby, nepřesnosti a nesrovnalosti.

Autor: ČTK

  KLDR vypálila raketu, může jít o druhý pokus o vyslání vojenského satelitu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com