Policie zadržela ozbrojence, který se v ukrajinském Lucku zmocnil autobusu s rukojmími

Policie zadržela ozbrojeného muže s výbušninou, který se v úterý ráno v centru západoukrajinského města Luck zmocnil autobusu s dvaceti lidmi, jež zajal jako rukojmí. Informovala o tom média po zásahu policie proti únosci, který vysílala v přímém přenosu televize 112 Ukrajina. Prezident Volodymyr Zelenskyj nedlouho předtím splnil požadavek únosce a zveřejnil na Facebooku krátký vzkaz.

Vyjednávači se ozbrojence snažili celý den přimět k tomu, aby rukojmí propustil a vzdal se, ale marně. Až večer únosce nejprve propustil tři zadržované, starší ženu, mladistvého chlapce a těhotnou mladou ženu.

Nedlouho poté zasáhl speciální policejní oddíl. Podle médií nejprve vozidlo opustili rukojmí a následně policisté zajistili pachatele. Ministr vnitra Arsenij Avakov pak na brífinku ujistil, že všichni rukojmí jsou v bezpečí a nikdo nebyl zraněn. 

Podle kanceláře hlavy státu se únosce vzdal po zveřejnění požadovaného vzkazu prezidentem na Facebooku. Zelenskyj nahrál šest vteřin trvající příspěvek, v němž řekl: „Každý by měl vidět film Pozemšťané z roku 2005.“ Po propuštění rukojmích byl vzkaz ze sociální sítě zase odstraněn.

Pozemšťané je dokumentární film, který se zabývá zneužíváním zvířat pro lidské účely. Snímek, který je poskládán z velkého množství záběrů pořízených skrytou kamerou, natočil ekologický aktivista a ochránce zvířat Shaun Monson. Dokument se zabývá tématy rasismu, sexismu, druhové diskriminace a práv zvířat. 

Podle policie zadržený, se kterým vyjednávala po telefonu, na sociálních sítích dříve ustavičně opakoval, že je „nespokojen se systémem“ v zemi. Zločinec podle náměstka ministra vnitra Antona Heraščenka na policii sám zavolal a představil se jako Maxim Špatný (Maxim Plochoj). Tvrdil, že je ozbrojen a že je v autobuse nastražena výbušnina.

„Podezřelým je Maxim Krivoš, narozený v roce 1975 v Orenburgské oblasti v Rusku,“ upřesnil dříve Heraščenko na Facebooku. Krivoš byl podle něj dvakrát odsouzen, dohromady si odpykal asi deset let za mřížemi za řadu těžkých zločinů. Krivoš se podle médií také psychiatricky léčil. Tvrdil, že v autobusu jsou těhotné ženy a děti, a také telefonoval příbuzným rukojmích, aby novinářům předali jeho požadavky.

  Ukrajinská armáda uvedla, že se jí znovu povedlo odrazit ruské útoky na Kyjev

Ozbrojenec podle agentury Interfax-Ukrajina zveřejnil video, na kterém muž se zkrácenou verzí útočné pušky kalašnikov v ruce ohlašuje „den antisystému“ a nabádá „neobelhávejte se a slavte pravdu“. Úřady podle agentury potvrdily, že na videu je skutečně pachatel. Zadržený podle Heraščenka na internetu také popsal své zážitky z uvěznění a životní názory: „Už mě 15 let napravují, ale nenapravil jsem se, spíše naopak –⁠ ještě více jsem se stal tím, kým jsem.“

Podle policie neměl pachatel konkrétní požadavky

Policisté se s mužem v úterý ráno snažili navázat kontakt, telefon sice zvedal, ale žádné konkrétní požadavky neměl. Opakoval jen obecné fráze o boji proti systému a anarchii. Muž prý čas od času vystřelil a také vyhodil z autobusu ruční granát. 

Internetová média v Lucku podle Interfaxu tvrdí, že terorista požadoval, aby šéfové soudů, ministerstev, prokuratury, parlamentu a církví nahráli na YouTube video, ve kterém by přiznali, že právě oni jsou teroristé. „Pravda ze 24 úst zachrání stovky životů,“ vzkázal s tím, že druhou improvizovanou bombu schoval na jiném místě v Lucku s velkou hustotou obyvatel. 

Autobus v úterý ráno obklíčili příslušníci speciálních jednotek s automatickými zbraněmi. Na místě operovali ostřelovači i těžká technika. Dopravu v centru policie kvůli incidentu zastavila. Luck má více než dvě stě tisíc obyvatel a leží na západě Ukrajiny.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3144654-ozbrojenec-s-vybusninou-se-v-ukrajinskem-lucku-zmocnil-autobusu-drzi-rukojmi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com