Ruská tajná služba hlásí, že zmařila teroristický útok v Moskvě

Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že při přestřelce na moskevském předměstí Chimki zneškodnila teroristu ze Střední Asie, který chystal útok v ruské metropoli na místě s velkým počtem osob. Uvedla to ruská tisková agentura TASS.

„FSB společně s ministerstvem vnitra a Vyšetřovacím výborem zmařila činnost teroristické organizace plánující spáchat teroristický útok na jednom z míst s masovou koncentrací lidí v Moskvě,“ citovala agentura z komuniké FSB, která je nástupkyní sovětské tajné policie KGB.

Podezřelý, „občan jedné ze středoasijských zemí“, byl zpozorován u opuštěných garáží na moskevském předměstí Chimki. „Při pokusu o zadržení začal na strážce zákona střílet z automatické zbraně. V odvetné střelbě byl zneškodněn, utrpěl smrtelná zranění,“ dodala FSB s tím, že na místě se našla útočná puška AK-74 (modernizovaný kalašnikov ráže 5,45 milimetru), tři zásobníky, dva ruční granáty F-1, které jako obranné používala sovětské i někdejší československá armáda, a ruční granát RGD.

„Při prohlídce bytu, který si podezřelý pronajal, se našly věcné důkazy, že zabitý bandita byl spojen s emisary mezinárodních teroristů v Sýrii a chystal střelbu do davu občanů,“ uvedla podle agentury Interfax FSB. Dodala, že v okolí Moskvy zadržela bratra podezřelého, který se několik dní snažil sourozence najít, aby mu rozmluvil cestu do Sýrie. O případných teroristových společnících FSB dál pátrá.

Rusko v nedávné minulosti zažilo velké teroristické útoky, k nimž se hlásili islamisté ze severního Kavkazu. Ale v dubnu 2017 dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov původem ze středoasijského Kyrgyzstánu spáchal v petrohradském metru sebevražedný atentát; jedno výbušné zařízení bylo včas zneškodněno ve stanici, ovšem druhé pachatel odpálil za jízdy ve vagonu. Kromě útočníka přišlo o život 15 lidí a sedm desítek dalších utrpělo zranění. Cílem teroru podle soudu bylo ovlivnit ruskou politiku v Sýrii, kde Rusko od září 2015 vojensky podporuje svého spojence v Damašku Bašára Asada.

  Běloruský prezident odmítl spekulace o Putinově zdraví

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com